Γαλλία: Επιστρέφει πίνακα του Κλίμτ στους νόμιμους κληρονόμους της

Είχε δοθεί κάτω από πίεση κατά την ναζιστική εποχή

πίνακας ζωγραφικής

Πίνακα του αυστριακού καλλιτέχνη Γκουστάβ Κλίμτ θα επιστρέψει η Γαλλία στους κληρονόμους της εβραϊκής οικογένειας που αναγκάστηκε να το πουλήσει στους Ναζί.

Η Jolie έβγαλε 9,5 εκατ. ευρώ από την πώληση πίνακα του Τσόρτσιλ

Η υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας Ροσελίν Μπασελότ είπε ότι η αποκατάστασή της στους νόμιμους ιδιοκτήτες της ήταν αναγνώριση των εγκλημάτων που υπέστησαν και πως ο πίνακας μαρτυρεί τις «σπασμένες ζωές» της ναζιστικής εποχής.Το γαλλικό κράτος αγόρασε το έργο το 1980 χωρίς να συνειδητοποιήσει την ιστορία του.

Ο ιδιοκτήτης του έργου «Rose Bushes Under the Trees» ήταν η Νόρα Στιάσνυ  η οποία καταγόταν από γνωστή Αυστριακή εβραϊκή οικογένεια. Το κληρονόμησε από τον θείο της, τον αυστριακό βιομηχανικό και συλλέκτη τέχνης Βίκτορ Ζούκερκαντλ.

Η κα Στιάσνυ αναγκάστηκε να το πουλήσει τον Αύγουστο του 1938 σε χαμηλή τιμή για να επιβιώσει οικονομικά, μήνες μετά την προσάρτηση των Ναζί από την Αυστρία.Το 1942 απελάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ναζιστική Πολωνία και πέθανε τον ίδιο χρόνο.

Ο έμπορος τέχνης κράτησε το αριστούργημα μέχρι το θάνατό του στη δεκαετία του 1960 ενώ η Γαλλία το αγόρασε σε δημοπρασία το 1980.Οι δικαιούχοι θα είναι οι απόγονοι της αδερφής της Νόρα Στάισνυ. 

80.000.000 δολάρια πωλείται πίνακας του Μποτιτσέλι σε δημοπρασία

Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για να του επιτρέψει να απελευθερωθεί από την εθνική συλλογή και να επιστρέψει στην οικογένεια.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top