Η Jolie έβγαλε 9,5 εκατ. ευρώ από την πώληση πίνακα του Τσόρτσιλ

Ανάρπαστα τα έργα του αείμνηστου Βρετανού πολιτικού

Μπορεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ να έμεινε γνωστός στην ιστορία ως πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο υπήρξε και ταλαντούχος ζωγράφος, με την αξία των έργων του τα τελευταία χρόνια να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι η Angeina Jolie  πούλησε πάνω από 9,5 εκατομμύρια ευρώ έναν πίνακά του που άνηκε στη συλλογή έργων τέχνης που είχε μαζί με τον πρώην της, Brad Pitt. 

Πρόκειται για τον πίνακα με τίτλο Tower of the Koutoubia Mosque («Πύργος του Τεμένους Κουτούμπια»), που απεικονίζει ένα τοπίο στο Μαρόκο. Ο πίνακας αγοράστηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s  από έναν ανώνυμο Βέλγο αγοραστή, ο οποίος αγόρασε άλλα τρία έργα του που βγήκαν στο σφυρί την ίδια, περιλαμβανομένης της «Σκηνής στο Μαρακές (1935) και του «Προαυλίου του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου» (1927).

Ο πίνακας του Τσόρτσιλ που πουλήθηκε πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ

Ο Τσόρτσιλ ολοκλήρωσε τον «Πύργο του Τεμένους Κουτούμπια» μετά τη διάσκεψη της Καζαμπλάνκας το 1943, όπου οι Σύμμαχοι σχεδίασαν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Τον συγκεκριμένο πίνακα μάλιστα τον δώρισε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, ως ενθύμιο του ταξιδιού τους στο Μαρακές.

Ο γιος του Ρούζβελτ, Έλιοτ πούλησε τον πίνακα μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1945 και άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να τον αγοράσουν το 2011 η Angelina Jolie και ο Brad Pitt.

Ο πίνακας αυτός θεωρείται ο σπουδαιότερος σε ιστορική και καλλιτεχνική αξία από τα περίπου 500 έργα που φιλοτέχνησε ο Τσόρτσιλ. 

«Είναι το μόνο έργο που ζωγράφισε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενθαρρυμένος πιθανώς από τις πρόσφατες νίκες των Συμμάχων σε μια από τις ομορφότερες, όπως θεωρούσε χώρες που είχε επισκεφθεί. Το έργο Tower of the Koutoubia Mosque είναι ως εκ τούτου ο καλύτερος πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ λόγω της σημασίας του θέματος για τον ίδιο και επειδή υπογραμμίζει τη σημασία της φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών», ανέφερε ο Νικ Όρτσαρντ, επικεφαλής του τμήματος Σύγχρονης Βρετανικής Τέχνης του οίκου Christie’s.

Ο Τσόρτσιλ, που είχε ασχοληθεί και με την ποίηση, όταν ήταν στρατιώτης στο εξωτερικό , άρχισε να μυείται στα μυστικά της ζωγραφικής στη διάρκεια οικογενειακών διακοπών τον Ιούνιο του 1915, αλλά συνέχισε το χόμπι του και σε μεγαλύτερη ηλικία. 

Ο άνθρωπος που τον μύησε στη ζωγραφική ήταν ο σερ Τζον Λάβερι, ο οποίος τον προέτρεψε να επισκεφθεί το Μαρόκο. Από την πρώτη επίσκεψή του το 1935 ο Τσόρτσιλ γοητεύτηκε από την ομορφιά και το φως της βορειοαφρικανικής χώρας και απαθανάτισε τοπία της σε 45 έργα του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top