80.000.000 δολάρια πωλείται πίνακας του Μποτιτσέλι σε δημοπρασία

Η εικόνα συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία

Πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι

Τα 80.000.000 δολάρια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ένας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι ο οποίος θα πουληθεί σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον Οίκο Sotheby’s.  

Λιλιπούτεια ζωγράφος ετών 2: Βγάζει χιλιάδες δολάρια από τους πίνακές της

Ο πίνακας εικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά, που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα αυτού είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο πρόσωπο προσκείμενο στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Η πιο γόνιμη περίοδος του Μποτιτσέλι

Το έργο δεν είναι χρονολογημένο. Πιστεύεται όμως ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1.480. Αυτή ήταν η πιο γόνιμη περίοδος του Μποτιτσέλι (1445-1510), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι ταξίδεψε στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης του Πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα. Ζωγράφισε επίσης τη Γέννηση της Αφροδίτης και την Αλληγορία της Άνοιξης, δύο από τα διασημότερα έργα του. 

Καλλιτέχνης ζωγραφίζει πίνακες που αλλάζουν εμφάνιση με το φως

«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία»

«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, ο επικεφαλής του τμήματος παλαιάς ζωγραφικής του Οίκου Sotheby’s.

Εκτιμάται ότι ο πίνακας θα πιάσει περισσότερα από 80.000.000 δολάρια. Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» που πουλήθηκε το 2013 αντί 10.400.000 δολαρίων. Ο πίνακας, αν και ηλικίας 500 ετών, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια), αλλά έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top