Λευκορωσία: Στη φυλακή δύο δημοσιογράφοι γιατί έδειξαν την καταστολή

Κατηγορούνται για υποκίνηση ταραχών κατά την κάλυψη του κινήματος

Στιγμιότυπα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία. Rupty

Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι από τη Λευκορωσία καταδικάστηκαν σήμερα σε φυλάκιση δύο ετών από την κυβέρνηση Λουκασένκο, κατηγορούμενες για υποκίνηση ταραχών κατά την κάλυψη του κινήματος αμφισβήτησης του 2020, σε μια νέα ένδειξη της ενορχηστρωμένης καταστολής από το καθεστώς.

Λευκορωσία: Κυρώσεις από το Συμβούλιο στον Λουκασένκο για εκλογές βίας

Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, προσπάθησε να καταστείλει αυτό το ιστορικό κίνημα, παρά την καταδίκη και τις κυρώσεις από τη Δύση.

Οι δημοσιογράφοι Ντάρια Τσούλτσοβα και η Κατερίνα Αντρέγιεβα, ανταποκρίτριες του αντιπολιτευόμενου δικτύου Belsat που εδρεύει στην Πολωνία, είχαν συλληφθεί στις 15 Νοεμβρίου σε ένα διαμέρισμα απ΄όπου είχαν μόλις κινηματογραφήσει τη βίαιη διάλυση μιας διαδήλωσης στη μνήμη του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρομάν Μπονταρένκο, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μερικές μέρες νωρίτερα έπειτα από τη βίαιη σύλληψή του.

δημοσιογράφος Λευκορωσία

Η δημοσιογράφος Ντάρια Τσούλτσοβα. AP Images

δημοσιογράφος φυλακή

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Αντρέγιεβα. AP Images

Η εισαγγελία κατηγορεί τις δύο δημοσιογράφους ότι υποκίνησαν τον πληθυσμό να διαδηλώσει παράνομα με το ρεπορτάζ τους, γεγονός που όπως αναφέρεται επέφερε «σοβαρό πλήγμα στη δημόσια τάξη». Οι δύο νεαρές γυναίκες ηλικίας 23 και 27 ετών δήλωσαν ότι είναι αθώες, εκτιμώντας ότι είναι θύματα της καταστολής εναντίον του τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για μαζική νοθεία.

Στη διάρκεια της δίκης, κλεισμένες στο κελί των κατηγορουμένων, χαμογελαστές και αψηφώντας τις κατηγορίες, σχημάτισαν με τα δάχτυλα το V, σήμα της νίκης και σύμβολο των συγκεντρώσεων των αντιτιθέμενων στον Λουκασέκο, τον οποίο κατηγορούν για απολυταρχισμό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο τον Νοέμβριο του Ρομάν Μπονταρένκο αθωώνει την αστυνομία.

δημοσιογράφοι φυλακή Λευκορωσία

Οι δύο σημοσιογράφοι από τη Λευκορωσία κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τον πληθυσμό να διαδηλώσει παράνομα με το ρεπορτάζ τους. AP Images

Λευκορωσία: Οι μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα και οι εξελίξεις

Ο πρόεδρος Λουκασένκο βρέθηκε αντιμέτωπος επί μήνες με διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο. Οι αρχές κατέστειλαν εν πολλοίς το κίνημα κυρίως με συλλήψεις που σημαδεύτηκαν από αστυνομική βία και συγκλίνουσες μαρτυρίες για καταφυγή σε βασανιστήρια.

Όλες οι ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή βρίσκονται στην εξορία και χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Πορείες Λευκορωσία

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. AP Images

Το λευκορωσικό δικαστήριο ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, τη δίκη για διαφθορά του αντιπολιτευόμενου Βίκτορ Μπαμπάρικο, που συνελήφθη τον Ιούνιο, ενώ προέβαλλε ως ο μεγάλος αντίπαλος του Λουκασένκο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

Μια σειρά 90 διώξεων που ασκήθηκαν αυτή την εβδομάδα περιλάμβαναν περίπου 20 δημοσιογράφους, ακτιβιστές και συνδικαλιστικούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο έρευνας για τη χρηματοδότηση και οργάνωση των διαδηλώσεων του 2020.

διαδηλώσεις Λευκορωσία

Μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. AP Images

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε το ισόποσο 80.000 δολαρίων σε διάφορα νομίσματα, προκηρύξεις για το πώς να αντισταθεί κανείς στην αστυνομία ή ακόμη κείμενα που συνδέονταν με το κίνημα απεργιών ή «προωθούσαν τις αξίες των ΛΟΑΤΚΙ».

Σύμφωνα με τις αρχές, τα πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο όχι μόνο παρείχαν υποστήριξη στις διαδηλώσεις, αλλά επειδή «έδρασαν ως ξένοι πράκτορες, οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις υπό το κάλυμμα δραστηριοτήτων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η καταστολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, έχει καταγγελθεί από τις δυτικές χώρες, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επέβαλαν κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Λευκορώσου προέδρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top