Φαούτσι: «Είναι πιθανό το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να γίνεται κάθε χρόνο»

Ποιες είναι οι μεταλλάξεις που απασχολούν περισσότερο τους επιστήμονες

Είναι «πιθανό» το εμβόλιο κατά του Covid-19 να συμπεριληφθεί στα ετήσια εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ.
 
«Ελπίζουμε να μπορούμε να συγκρατήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη έξαρση και όλες τις συνέπειές της παγκοσμίως με τρόπο που να μην έχει εναλλαγές διαφόρων εκδόσεων του ιού, ώστε να πρέπει να την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάθε χρόνο», δήλωσε ο Φάουτσι σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος είπε επίσης ότι είναι «εντελώς κατανοητό» ότι οι επιστήμονες εργάζονται ήδη σε ένα καθολικό εμβόλιο κορωνοϊού που θα αντιμετωπίσει όλες τις παραλλαγές, καθώς αυτές αυξάνονται συνεχώς. 

ΗΠΑ και ΠΟΥ ζητούν στοιχεία από την Κίνα σχετικά με την προέλευση του ιού

Ποιες είναι οι 4 παραλλαγές που απασχολούν περισσότερο τους επιστήμονες στις ΗΠΑ; 

Παραλλαγή Μεγάλης Βρετανία

Η παραλλαγή Β.1.1.7 απασχολεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους ερευνητές, καθώς το στέλεχος αυτό μεταφέρει τη μετάλλαξη N501Y (Nelly). Το αμερικανικό CDC έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να επιδεινώσει τη μετάδοση της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Άντονι Φαούτσι είχε δήλώσει: «Τα τελευταία δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι ο ιός εμφανίζεται λίγο πιο τοξικός με την έννοια ότι πιθανά προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες»

Παραλλαγή Νότιας Αφρικής 

Το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρεται ως Β.1.351 και μετά τη Νότια Αφρική, εμφανίστηκε και στην Καλιφόρνια και το Μέριλαντ των ΗΠΑ

Κανείς από τους τρεις ανθρώπους στους οποίους διαγνώστηκε στις ΗΠΑ δεν είχαν επαφή ο ένας με τον άλλον ούτε είχαν ταξιδέψει πρόσφατα. Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος αυτό εξαπλωνόταν χωρίς να γίνεται αντιληπτό στις κοινότητες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως το στέλεχος αυτό έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. 

ΕΕ: Εμβόλια για την μετάλλαξη του ιού θα παίρνουν γρηγορότερα έγκριση

«Η μετάλλαξη, που ανιχνεύτηκε πρώτα στη Νότια Αφρική έχει μεταδοθεί γρήγορα πέρα από την Αφρική και αυτό που με κρατά ξάγρυπνο τις νύχτες είναι πως πιθανότατα κυκλοφορεί σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής για την Αφρική του ΠΟΥ.

Παραλλαγή Βραζιλίας

Η παραλλαγή P.1 θεωρείται υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού στη Βραζιλία, ενώ τον Ιανουάριο επεκτάθηκε και στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο στέλεχος βρέθηκε στο 42% των περιπτώσεων στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάου ενώ εντοπίστηκε και στην Ιαπωνία σε τέσσερις ταξιδιώτες από τη Βραζιλία.

Το στέλεχος αυτό μεταφέρει επίσης τη μετάλλαξη E484K (Erik).

Μ.Βρετανία: Πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες

Παραλλαγή Καλιφόρνιας

Πρόκειται για μετάλλαξη που έχει εμφανιστεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και σε κάποιες άλλες χώρες. Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να φανεί αν αυτές οι μεταλλάξεις αυξάνουν την ήδη με αστρονομικούς ρυθμούς μετάδοσης του ιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει ήδη ξεκινήσει να περιλαμβάνει τις μεταλλάξεις του Covid -19 στις προβλέψεις του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top