Κορωνοϊός: Η Γαλλία δε συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Σε ποιες ομάδες θα χορηγηθεί

«Αγώνας» δρόμου για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 2/2.

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία λέει «όχι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών.

Στην αντεπίθεση η Γερμανία: Το εμβόλιο AstraZeneca δε θα εγκριθεί για όλους

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Η γνωμοδότηση θα επανεξεταστεί υπό το φως των συμπληρωματικών κλινικών δεδομένων, τα οποία αναμένονται προσεχώς, όπως ανακοινώθηκε.

Εμβόλια: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από την AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να φυλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλασικά ψυγεία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο ήδη διαθέσιμα εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου για το πρώτο και -20 βαθμούς Κελσίου για το δεύτερο).

AstraZeneca

«Όχι» της Γαλλίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών. AP Images

Η γνωμοδότηση της HAS πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η Γαλλία θα ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών που δε συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πιο ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Οι γνωμοδοτήσεις τους δεν σημαίνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στους πιο ηλικιωμένους, αλλά ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτήν την αποτελεσματικότητα βάσει των τωρινών δεδομένων. 

Σε ποιες ομάδες συνιστάται η χορήγησή του

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί στη Γαλλία σε δύο συγκεκριμένους πληθυσμούς, σύμφωνα με την πρόεδρο της HAS.

Πρώτα, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και των κοινωνικό-ιατρικών υπηρεσιών, όποιος κι αν είναι ο τόπος άσκησης του επαγγέλματός τους. Κατά δεύτερον, στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών, αρχής γενομένης από εκείνους που παρουσιάζουν συννοσηρότητες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top