Η Disney ενημερώνει για ρατσιστικό περιεχόμενο σε κλασικές ταινίες της

Ποιες διάσημες ταινίες έχουν «προβληματικά» σημεία

ταινίες Disney

Προειδοποιητικό μήνυμα για ρατσιστικό περιεχόμενο εμφανίζεται πλέον πριν την έναρξη πολλών κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney, με αρκετές από αυτές να ζητούν... γονική έγκριση.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπηρεσία streaming «Disney Plus» που ανήκει στην εταιρία Walt Disney, εμφανίζεται ένα μήνυμα, το οποίο δεν μπορεί να παραλειφθεί, και ενημερώνει το κοινό ότι η ταινία περιλαμβάνει «αρνητικές απεικονίσεις και/ή κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών». 

Οι σκοτεινές ιστορίες πίσω από διάσημες ταινίες της Disney

Οι ταινίες «Αλαντίν», «Η Λαίδη και ο Αλήτης» και οι «Αριστόγατες» βρίσκονται ήδη στη λίστα, ενώ πριν από λίγους μήνες προστέθηκαν ο «Πίτερ Παν», ο «Ντάμπο» και το «Βιβλίο της Ζούγκλας». 

Το μήνυμα της Disney

Στο μήνυμά της, η Disney ενημερώνει το κοινό ότι τα στερεότυπα που προβάλλονται, είναι λάθος. Ωστόσο μέσα από αυτά θα πυροδοτηθεί τη συζήτηση για να χτιστεί ένα πιο υγιές μέλλον.

«Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα», αναφέρει το μήνυμα. «Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτό και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί».

Στη συνέχεια, παραπέμπει τους θεατές μια ιστοσελίδα, η οποία εξηγεί της προβληματικές σκηνές της ταινίας.

Τα προβληματικά σημεία των κλασικών ταινιών

Ένα παράδειγμα αποτελεί η ταινία «Αριστόγατες». Μια γάτα με κεκλιμένα μάτια και δόντια είναι μια «ρατσιστική καρικατούρα των λαών της Ανατολικής Ασίας με υπερβολικά στερεοτυπικά χαρακτηριστικά», αναφέρεται στον ιστότοπο. Το τραγούδι της γάτας για τα μπισκότα τύχης «κοροϊδεύουν την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό».

Disney: Οι αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημες ταινίες

Η ταινία «Ντάμπο» περιλαμβάνει μια ομάδα κοράκια που «αποδίδουν φόρο τιμής σε ρατσιστικές παραστάσεις». Ο ηγέτης της ομάδας πουλιών ονομάζεται «Jim Crow», μια αναφορά στους νόμους που επέβαλαν τον φυλετικό διαχωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κλασική ταινία «Πίτερ Παν» απεικονίζει τους αυτόχθονες ανθρώπους «με στερεοτυπικό τρόπο» και γίνονται επανειλημμένα αναφορές σε αυτούς με συκοφαντικό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top