Disney: Οι αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημες ταινίες

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η... Έλσα, η Χιονάτη και η Ποκαχόντας

κολάζ με πριγκίπισσες

Οι χαρακτήρες της Disney κρατούν μία σημαντική θέση στις καρδιές μας.

Η αξία των ταινιών της Disney διατηρήθηκε αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Οι περισσότερες από αυτές βασίζονται σε παραμύθια, ωστόσο πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες αντλούν την έμπνευσή τους από υπαρκτά πρόσωπα. Επιλέξαμε πέντε πρόσωπα που κέρδισαν το «στοίχημα» με τον χρόνο και κατέκτησαν μία θέση στην αιωνιότητα, χάρη στα παραμύθια της Disney.

Η Χιονάτη είναι η Margaretha von Waldeck

Το παραμύθι της Χιονάτης βασίζεται στην ιστορία της Margaretha von Waldeck, μίας Βαυαρής αριστοκράτισσας. Έμεινε ορφανή στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών, αν και το μητρικό «κενό» αναπληρώθηκε σύντομα, όταν ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε. Σε ηλικία 17 ετών η νεαρή Margaretha στάλθηκε από τους γονείς της στις Βρυξέλλες. Εκεί γνώρισε τον Ισπανό πρίγκιπα Φίλιππο Β’, ο οποίος μελλοντικά θα γινόταν βασιλιάς, και μεταξύ των δύο νέων αναπτύχθηκε ένα ερωτικό ειδύλλιο. Ο έρωτας της Margaretha και του Φίλιππου δεν κατέληξε ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας, γιατί ο πατέρας του Φίλιππου τάχθηκε ενάντια στην ένωσή τους.

Η Margaretha «έσβησε» το 1554, σε ηλικία 21 ετών. Οι φήμες λένε ότι δηλητηριάστηκε, γιατί ο γραφικός χαρακτήρας της διαθήκης της παρουσιάζε αστάθεια – και ως γνωστόν, το τρέμουλο είναι ένα από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης…

Η Ραπουνζέλ βασίζεται στη ζωή της Αγίας Βαρβάρας

Τι σχέση έχει άραγε μία οσιομάρτυρας με την ηρωίδα με τα μακριά μαλλιά; Πολλές, όπως φαίνεται.

Ας γυρίσουμε πολλούς αιώνες πίσω, γύρω στο 3ο αιώνα μ.Χ., στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Εκεί ζούσε ο Διόσκορος, ένας φανατικός ειδωλολάτρης, με την πανέμορφη κόρη του, τη Βαρβάρα. Λέγεται ότι η Βαρβάρα ήταν τόσο όμορφη, που ο πατέρας της την είχε κλείσει σε πύργο για να αποθαρρύνει τους επίδοξους μνηστήρες. Η κόρη είχε ασπαστεί στα κρυφά τον Χριστιανισμό και όταν ο πατέρας της το έμαθε, την παρέδωσε – όπως συνηθιζόταν – στον Ρωμαίο Έπαρχο. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο Έπαρχος προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά η πίστη της ήταν ακλόνητη.

Ο διωγμός τον Χριστιανών ήταν ανελέητος και η τιμωρία τους συνήθως ήταν αποκεφαλισμός. Η νεαρή Βαρβάρα «έφυγε» από το χέρι του πατέρα της, ο οποίος την στιγμή που εκτέλεσε το έγκλημά του, χτυπήθηκε από κεραυνό. 


«Πεντάμορφη και το Τέρας»: Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μία από τις αγαπημένες μας ιστορίες αγάπης είναι η Πεντάμορφη και το Τέρας, ένα παραμύθι που συναντάται με πολλές παραλλαγές στην Ευρώπη. Η κύρια έμπνευση για το χαρακτήρα του Τέρατος ήταν ο Petrus Gonzalus, ο οποίος έπασχε από σύνδρομο υπερτρίχωσης. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη βασιλική αυλή του Παρισιού, ενώ στη Γαλλία παρέμεινε για περίπου 40 χρόνια.

Εκείνο το διάστημα γνώρισε μία γυναίκα, ονόματι Κατερίνα, με την οποία ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Απέκτησαν επτά παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα είχαν κληρονομήσει το σύνδρομο του πατέρα τους. Η οικογένεια έγινε αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς της εποχής και τα ίχνη τους χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας πίσω τα πορτραίτα τους να μας υπενθυμίζουν πως κάποτε πέρασαν από αυτόν τον κόσμο.

Η Έλσα του Frozen και η τραγουδίστρια της όπερας Jenny Lind

Η ταινία Frozen βασιστηκε στο παραμυθι «Η Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ποιος να το περίμενε πως μία ερωτική απογοήτευση θα μας χάριζε σήμερα την αγαπημενη Έλσα;

Η πρωταγωνίστρια του παραμυθιού λέγεται πως βασίζεται στην Jenny Lind, μία Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας. Ο συγγραφέας ήταν ερωτευμένος μαζί της, όμως τα αισθήματα δεν ήταν αμοιβαία και εκείνη τον απέρριψε. Ο Άντερσεν φαίνεται πως πήρε λίγο… κατάκαρδα την απόρριψη της Lind και βάσισε επάνω της το χαρακτήρα της παγωμένης βασίλισσας.

Η αληθινή Ποκαχόντας

Σύμφωνα με την ταινία, η Ποκαχόντας σώζει τον Άγγλο κατακτητή Τζον Σμιθ, ερωτεύονται, αλλά το ειδύλλιο μεταξύ τους λήγει άδοξα, με εκείνον να επιστρέφει πίσω στην Αγγλία κι εκείνη να παραμένει στην αγαπημένη της πατρίδα.

Η ιστορία έρχεται να μας διαψεύσει πανηγυρικά.  Η Ποκαχόντας ή αλλιώς Matoaka δεν παντρεύτηκε τον Τζον Σμιθ, αλλά τον Τζον Ρολφ. Ο γάμος τους ήταν περισσότερο μία επισφράγιση συμμαχίας ανάμεσα στους Ινδιάνους και τους αποικιοκράτες. Προτού γίνει κυρία Ρολφ, είχε πέσει θύμα αιχμαλωσίας από τους Άγγλους και κατά τη διάρκεια της ομηρίας της ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε Ρεβέκκα.

Το ζεύγος απέκτησε ένα γιο, τον Τόμας, και επέστρεψαν στην Αγγλία το 1616. Την επόμενη χρονιά σκόπευαν να γυρίσουν πίσω στη Βιρτζίνια, όμως το σχέδιο τους δεν εκπληρώθηκε ποτέ, με την Ποκαχόντας να πεθαίνει από ευλογιά. Όσο για τον Τζον Ρολφ, εκείνος παντρεύτηκε ξανά αλλά δεν έζησε για πολύ, καθώς πέθανε το 1622 κατά τη διάρκεια της Σφαγής του Τζειμστάουν.

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κρυσταλλόγιαννη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top