Πρ.Κομισιόν: Χαιρετίζει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η πιστοποίηση είναι ιατρική απαίτηση» δηλώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν/ apimages

Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζει την ιδέα του Πρωθυπουργού για αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν τοποθετείται όμως για τα «δικαιώματα» που θα επιφέρει ένα τέτοιο πιστοποιητικό στους εμβολιασμένους - παραπέμπει στη Σύνοδο.

H Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα, ενημερώνοντας τον Τύπο στην Πορτογαλία όπου βρίσκεται για την έναρξη τη πορτογαλικής προεδρίας, ότι «η πιστοποίηση του εμβολιασμού είναι ιατρική απαίτηση» και πως χαιρετίζει «την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer θα μειώσει της δόσεις στην Ευρώπη

Η Πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε ως προς το αν και κατά πόσο το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να επιφέρει περισσότερα δικαιώματα στους εμβολιασθέντες, όπως  για παράδειγμα στις μετακινήσεις εξηγώντας στο Τύπο πως «ό,τι αποφασίζεται - είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά - είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Νωρίτερα η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμπε στη σχετική συζήτηση κατά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Μητσοτάκης: Εξήγησε γιατί δε γίνονται άμεσα όλα τα εμβόλια που έχουμε πάρει

Τόσο η Κομισιόν, όσο και τα κράτη μέλη διακρίνουν στην υπόθεση δύο διακριτά σημεία προς συζήτηση:

1) την αμοιβαιότητα στην αναγνώριση των πιστοποιητικών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τα test PCR, και

2) το αν και κατά πόσο ο εμβολιασμός επιφέρει διευκολύνσεις,

Χθες, Πέμπτη, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη 2η συζήτηση τοξική και πρόωρη, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ακόμα πρόσβαση στον εμβολιασμό. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top