Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer θα μειώσει της δόσεις στην Ευρώπη      

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες για τις λιγότερες δόσεις που παραλαμβάνουν

Βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BionTech. (20/11)

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς όπως ανακοίνωσε η εταιρεία και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας θα αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα.

Η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δις. δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δις. σήμερα, αναφέρεται, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνουν αλλαγές στη διαδικασία και την μονάδα παραγωγής που θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer σε 16 μεταλλάξεις

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζει πρόσβαση στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ένωση χάρις στη Σουηδία, η οποία θα αγοράσει περισσότερες από τις δόσεις που χρειάζεται για να τις στείλει στην Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει στοκ εμβολίων και δεν θα επηρεασθεί από την μείωση.

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες για τις λιγότερες δόσεις

Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19 από αυτόν που περιμένουν και παραπονούνται κατά την διάρκεια εσωτερικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer/BioNTech άρχισε να παραδίδεται στις χώρες της ΕΕ στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, περί το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στην συνεδρίαση.

Παραπονέθηκαν επίσης για αβέβαια χρονοδιαγράμματα παραδόσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top