Τραμπ: «Φλερτάρει» με την ιδέα να αποδώσει χάρη στον ίδιο και τα παιδιά του

Διαφωνούν οι συνεργάτες του μετά τους πέντε νεκρούς στο Καπιτώλιο

«​​​Γελοία» χαρακτήρισε την παραπομπή του, η οποία θα προκαλέσει οργή, προειδοποίησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ- ρεπορτάζ δελτίου Star

Οι εξελίξεις «τρέχουν» στην Αμερική και η ανησυχία εντείνεται όσο πλησιάζει η μέρα της ορκωμοσίας του προέδρου Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ καταφέρνει και πάλι να είναι στο επίκεντρο με τη δεύτερη κατά σειρά παραπομπή του, -αυτή τη φορά ως «υποκινητή ανταρσίας»-, που αναμένεται να καταθέσουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψηφοφορία.

ΗΠΑ: Ο Πενς απέρριψε την 25η τροπολογία για την καθαίρεση του Τραμπ

Ωστόσο, έγκυρες πηγές που επικαλείται το CNN λένε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά πολύ έντονα το ενδεχόμενο να δώσει «χάρη» στον εαυτό του και τα παιδιά του μέχρι να φύγει από την εξουσία, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Τραμπ για χάρη της οικογένειας και των παιδιών του, είναι πολύ πιθανό και επείγον να χρησιμοποιήσει την προεδρική ασυλία, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τη δίωξη» είπε η πηγή.

Τραμπ: «​​​Γελοία η παραπομπή μου, όμως δε συνιστά κανένα κίνδυνο για μένα»

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Τραμπ ανησυχούν για την εικόνα που θα δώσει ο απερχόμενος πρόεδρος και την άποψη που θα σχηματίσουν οι πολίτες, αφού δεν πρόκειται μόνο για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, αλλά και για τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Εισβολή Καπιτώλιο: Πέντε οι νεκροί - Θα δώσει χάρη στον εαυτό του ο Τραμπ;

Πηγές λένε στο CNN ότι υπάρχει διαφωνία στο επιτελείο Τραμπ, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δώσει χάρη στον εαυτό του, θα προωθηθεί η εικόνα ενός Προέδρου που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και την οικογένεια του.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι και πριν από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είχε πει στους συμβούλους του ότι αυτός και η οικογένειά του έχουν στοχοθετηθεί άδικα και ότι ανησυχεί πως οι νομικές επιδιώξεις θα συνεχιστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία Μπάιντεν.

Πάντως, ένα από τα παιδιά του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, δε θέλει χάρη, είπε πηγή στο CNN. «Ο πατέρας του δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα στον ίδιο, αλλά ο Ντον είπε στους φίλους του ότι δε θέλει χάρη, καθώς δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε ισχυριστεί σε μια ανάρτηση του 2018 στο Twitter ότι έχει το «απόλυτο δικαίωμα» να απονείμει χάρη τον εαυτό του. Το Γραφείο Νομικών Συμβούλων (OLC) είχε καταλήξει όμως στο αντίθετο συμπέρασμα σε γνωμοδότηση του 1974 που εκδόθηκε λίγο πριν παραιτηθεί ο Νίξον. Οι γνωμοδοτήσεις του OLC όμως δεν είναι δεσμευτικές. Σημειώνεται ακόμη, πως ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο μόνος πρώην πρόεδρος ο οποίος είχε παραιτηθεί, και έχει λάβει χάρη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ του είχε απονείμει χάρη για το ρόλο του στο σκάνδαλο του Watergate που τελικά έριξε την προεδρία του.

Η προοπτική του να αποδώσει ένας πρόεδρος χάρη στον εαυτό του δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μελετητές διαφωνούν για το αν μια τέτοια πράξη θα ήταν επιτρεπτή. Ακόμα και αν η χάρη ήταν νόμιμη όμως, θα ίσχυε μόνο για ομοσπονδιακά εγκλήματα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top