ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας από το 1953 - Τι έγκλημα διέπραξε

Ποια ήταν η Λάιζα Μοντγκόμερι

Την πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά από 70 χρόνια πραγματοποίησαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ το πρωί της Τετάρτης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με την πράξη αυτή να είναι μια από τις τελευταίες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από 17 χρόνια!

Η 52χρονη Λάιζα Μοντγκόμερι, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση. Το έγκλημα που διέπραξε ήταν η δολοφονία μιας εγκύου γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα για να της κλέψει το έμβρυο που κυοφορούσε. Συγκεκριμένα, το 2004, ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η είχε εντοπίσει στο ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανισθεί στην κατοικία της στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ. Στη συνέχεια την στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε. 

θανατική ποινή ΗΠΑ

Η 52χρονη Λάιζα Μοντγκόμερι

Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, υπογράμμισαν ότι αυτή υποφέρει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία. 

Τη Δευτέρα το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας. Ωστόσο η απόφαση αυτή ακυρώθηκε χθες, Τρίτη, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε την απόφασή του.

Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της κυβέρνησης. Ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των ψηφοφόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροί της. 

Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953 και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top