Το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή Μπάιντεν: Κι επίσημα 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Αποδέχθηκε την ήττα του ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι κι επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή του μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που διακόπηκε από την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου,  επικυρώθηκε με 270 ψήφους η εκλογή Μπάιντεν και Χάρις.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει Ρεπουμπλικανοί για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια. 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί – Εξετάζεται η καθαίρεση Τραμπ

Η επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν ήρθε μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Καπιτώλιο, όταν οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο και διέκοψαν τη συνεδρίαση. 

Όπως αποκαλύφθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος πίεζε τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και πρόεδρο της Γερουσίας, να μην επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν, κάτι που φυσικά δεν έγινε, με τον Πενς να δηλώνει πίστη στο Σύνταγμα. 

Καπιτώλιο: Ποια ήταν η γυναίκα που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά

Ακολούθησαν τα επεισόδια που προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή, ενώ για τέσσερις ώρες επικράτησε το απόλυτο χάος, ώσπου οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το σημείο. 

Άγρια επεισόδια στο Καπιτώλιο: Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ξανά και ολοκληρώθηκε με την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. 

Τραμπ: «Διαφωνώ με το αποτέλεσμα, αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά»

Μετά την επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου και πως η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ομαλά. 

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Να βγει ο Τραμπ στη δημόσια τηλεόραση να βάλει τέλος!»

«Παρότι διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μεταβίβαση στις 20 Ιανουαρίου», δήλωσε.

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι ότι μόνο οι νόμιμες ψήφοι θα έπρεπε να μετρηθούν. Κι ενώ αυτό είναι το τέλος της μεγαλειώδους πρώτης θητείας μας στην ιστορία των προέδρων είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη ξανά», πρόσθεσε

Η ορκωμοσία Μπάιντεν θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top