Mετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Από πού προέρχεται και πόσο επικίνδυνη είναι

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα μετά τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, του στελέχους N501Y, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία. Την ίδια μέρα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αναφέρθηκε στη νέα αυτή μετάλλαξη, λέγοντας ότι πιθανό να ευθύνεται για την αύξηση των μολύνσεων.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος

Lockdown: Νέα πιο αυστηρά μέτρα στο Λονδίνο - Μπαίνει στην κλίμακα 3

Μέχρι στιγμής η νέα μετάλλαξη έχει βρεθεί εκτός από τη Μ. Βρετανία στη Δανία, την Ιταλία και την Αυστραλία, ενώ παραλλαγές του εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη.

Ιταλία: Εντοπίστηκε κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες; 

Tρία στοιχεία της νέας μετάλλαξης χρειάζονται προσοχή:

  • Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
  • Διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του ιού
  • Ορισμένες από τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει ότι αυξάνεται η ικανότητα του ιού να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

ΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Τον Νοέμβριο περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο αφορούσαν τη νέα μετάλλαξη, ποσοστό που αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό να αφορά σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Erik Volz, από το Imperial College London, την Παρασκευή.

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Έχει εμφανιστεί ξανά άλλη μετάλλαξη του ιού;

Ο ιός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, δεν είναι ο ίδιος που εντοπίζεται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η μετάλλαξη D614G εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και έγινε η παγκόσμια κυρίαρχη μορφή του ιού.

Μια άλλη μετάλλαξη με την ονομασία A222V, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και συνδέθηκε με τις καλοκαιρινές διακοπές των ανθρώπων στην Ισπανία.

Βρετανία: Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη του ιού – Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε

Τι γνωρίζουμε για τις νέες μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης που είναι το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την «πόρτα» στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας.

Επίσης, πιθανές αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.

κορωνοϊός μετάλλαξη

Γεμάτα τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας μετά το σταδιακό «πάγωμα» των αεροπορικών συνδέσεων με τις άλλες χώρες. AP Images

Από πού προέρχεται η νέα μετάλλαξη;

Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Το σώμα του έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.

Μπορεί η μόλυνση να γίνει πιο θανατηφόρα;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη κάνει τη νόσο πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται.

Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Θα επηρέασει τα αποτελέσματα του εμβολίου; 

Όπως αναφέρει το BBC το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι σχεδόν σίγουρο, τουλάχιστον για την ώρα, ότι αντιμετωπίζει και τη νέα μετάλλαξη, καθώς αναπτύσσεται μία ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα.

Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να «επιτεθούν» σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top