Μ. Βρετανία: Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη του ιού – Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε

Ποιες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Αγωνία επικρατεί στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε, είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο, έως ότου ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.

Να σημειωθεί ότι το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία, βρίσκονται στην αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμών, την 4η, με τον Ματ Χάνκοκ να προειδοποιεί πως τα νέα σκληρά μέτρα μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα.

«Έχουμε πραγματικά ανάγκη να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο (…) Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε ασφαλή τον κόσμο», προσθέτοντας πως το νέο στέλεχος μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν ο ιός είναι υπό έλεγχο, απάντησε «όχι, δυστυχώς. Το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές».

Κορωνοιός: Εντοπίστηκε μετάλλαξη στη Βρετανία – Aυξήθηκε η μεταδοτικότητα

Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, ενώ είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Ο Χάνκοκ απηύθυνε έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν τους νέους κανόνες, λέγοντας ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο» για όποιον προσπαθεί να ξεφύγει από τις περιοχές της κατηγορίας 4, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, κατακεραυνώνοντας έτσι τον συνωστισμό και τις ουρές που παρατηρήθηκαν, από ταξιδιώτες που θέλησαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου δεν ισχύουν τόσο αυστηρά μέτρα.

Nα σημειωθεί ότι εκατοντάδες πολίτες γέμισαν τους σταθμούς των τρένων της βρετανικής πρωτεύουσας προσπαθώντας να προλάβουν και να φύγουν πριν το Λονδίνο μπει στην κατηγορία 4 κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού. Ανησυχητική όμως είναι και η εικονα από τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας την Οξφορντ Στριτ, αφού πολλοί Βρετανοί έτρεξαν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνιά τους όσο ακόμη μπορούν.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα κλείσει τα σύνορά του, λέγοντας ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Για την κατάσταση στη Βρετανία υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αξιωματούχους της χώρας, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορωνοϊού.

Τζόνσον: «Σκληραίνει» τα μέτρα σε Λονδίνο και ανατολική Βρετανία

Το Βέλγιο ανέστειλε όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων από τη Μ. Βρετανία

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το Βέλγιο αποφάσισε αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Μ. Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η ξαφνική αυτή απόφαση λαμβάνεται την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την επαναφορά της καραντίνας στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε ένα μέρος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις περιοχές.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά τον εντοπισμό στη χώρα της τουλίπας ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου επίσης ανιχνεύτηκε η παραλλαγή του ιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top