Κορωνοϊός: Νωρίτερα συνεδριάζει o EMA για το εμβόλιο της Moderna

Στις 6 αντί για τις 12 Ιανουαρίου

Ρεπορτάζ του Star στις 16 Νοεμβρίου για το εμβόλιο της Moderna.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα επισπεύσει κατά περίπου μια εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Μoderna: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εφήβους

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου, ο Emer Cooke, Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA δήλωσε: «Καταφέραμε να αναθεωρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση των εμβολίων COVID-19 λόγω των απίστευτων προσπαθειών όλων των συμμετεχόντων σε αυτές τις αξιολογήσεις: οι πρόεδροι των επιστημονικών επιτροπών, οι εισηγητές και οι ομάδες αξιολόγησής τους, επιστημονικοί εμπειρογνώμονες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ,  τα κράτη και το προσωπικό μου στο EMA», επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρονοδιαγράμματα, όπως για κάθε φάρμακο, καθορίζονται προσωρινά.

«Αναθεωρούμε συνεχώς τον σχεδιασμό μας για να βελτιώσουμε περαιτέρω όλες τις διαδικαστικές πτυχές που πρέπει να υπάρχουν για μια ισχυρή επιστημονική αξιολόγηση που οδηγεί σε άδεια κυκλοφορίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και γνωρίζουμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε για να διαθέσουμε ένα εμβόλιο στην αγορά όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό, διατηρώντας παράλληλα την ευρωστία της επιστημονικής μας εξέτασης», τόνισε.

Μόλις η CHMP συστήσει άδεια κυκλοφορίας, η Κομισιόν θα παρακολουθήσει γρήγορα τη διαδικασία λήψης αποφάσεών της με σκοπό τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, η οποία ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ εντός ημερών.

Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top