Ερντογάν: «Η Ελλάδα εφευρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τον διάλογο»

Τι συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Σαρλ Μισέλ

Η ελληνική πλευρά συνεχώς εφευρίσκει νέες δικαιολογίες, αποφεύγει τις συνομιλίες και έχει προβεί σε προκλητικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Του είπε ακόμη ότι η πρότασή της Άγκυρας για διεθνή διάσκεψη σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο είναι ακόμα στο τραπέζι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ - Ερντογάν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία οραματίζεται το μέλλον της με την ΕΕ και ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κάθε θετικό βήμα, που πραγματοποιείται στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, προσφέρει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως ενώ η Τουρκία επιθυμεί να γυρίσει νέα σελίδα με την ΕΕ, ορισμένοι άλλοι καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να δημιουργήσουν κρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο στις σχέσεις τους το συντομότερο δυνατόν.

Υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά, που συνεχώς εφευρίσκει νέες δικαιολογίες, αποφεύγει τις συνομιλίες και έχει προβεί σε προκλητικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, μολονότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα, παρόλα αυτά, βασίζει τις πολιτικές της αποκλειστικά στη δικαιοσύνη και το δίκιο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του είναι η πλευρά που επιδεικνύει μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και ότι η πρότασή της για διεθνή διάσκεψη, σχετικά με αυτό το ζήτημα, είναι ακόμα στο τραπέζι.

Επισημαίνοντας ότι αυτή η διάσκεψη δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι είναι η τουρκική πλευρά που πάντα καταβάλλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. 

Οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι κανένα από τα ζητήματα, που θεωρούνται προβληματικά από την ΕΕ, όπως η Λιβύη, η Συρία και ο Καραμπάχ, δεν σχετίζονται με την ουσία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και ότι οι βασικές αρχές και οι στόχοι, ως προς αυτά τα ζητήματα, σε μεγάλο βαθμό επικαλύπτονται.

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ περιορίζονται στα στενά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών τα τελευταία δύο έτη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσει να συνομιλεί ξανά με την ΕΕ σχετικά με την ευρύτερη εικόνα με βάση το αμοιβαίο όφελος.

Το εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά στο πρώτο στάδιο για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας, είναι η συμφωνία της 18ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας την ελπίδα της Άγκυρας ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια λογική και εποικοδομητική προσέγγιση για την Τουρκία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top