Οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

Ο μακρύς κατάλογος - Τι περιλαμβάνει

ερντογαν τουρκία

Κοινοτικές πηγές, με αφορμή τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, υπενθυμίζουν σήμερα τις αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ για την Τουρκία. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ - Ερντογάν

Αναλυτικά:

•    το Δεκέμβρη του 2006, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  αποφάσισαν το πάγωμα 8 ενταξιακών διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, λόγω της άρνησης της χώρας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας με το άνοιγμα των  τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. 

Με την απόφαση του 2006 τα 8 δεν θα ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δε θα κλείσει, μέχρι η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να κανονικοποιήσει τις σχέσεις μαζί της. Σημειώνεται ότι το 2019 το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει de facto παγώσει. 

•    το  2017 κατά το σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2018 αποφασίστηκε αρχικά η περικοπή και στη συνέχεια το πλήρες πάγωμα της καταβολής προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, συνέπεια των διαπιστώσεων παραβιάσεων του κράτους δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Έκτοτε η Τουρκία δε λαμβάνει προενταξιακά κονδύλια για κανένα έτος - εκτός από μικρά ποσά που κατευθύνονται στην ίδια την κοινωνία των πολιτών και αφορούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας (κοινώς στους αντιπάλους του Ερντογάν). 

Το 2019, το Συμβούλιο αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

  • τερματισμό των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου
  •    «πάγωσε» τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ώστε δεν θα περιλαμβάνει δημόσιες συμβάσεις και υπηρεσίες όπως θα ήθελε η Τουρκία
  •    «πάγωσε» τις συζητήσεις για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες
  •     συνάρτησε τα παραπάνω θέματα με τη βελτίωση της συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο (θετική ατζέντα)
  •     άνοιξε λίστα κυρώσεων (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση εισόδου και συναλλαγών με πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ) για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις (η απαγόρευση περιλαμβάνει συναλλαγές που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία εξορύξεων, τον ελλιμενισμό και τις επισκευές των εν λόγω πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια κ.α.)

•    Επίσης το 2019, οι 27 αποφάσισαν συντονισμένα εθνικά εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, λόγω της εισβολής στο Αφρίν της Συρίας. Η λύση αυτή προκρίθηκε διότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα επιβολής εμπάργκο όπλων χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η απόφαση αφορά παλιές και νέες παραγγελίες που έχουν να κάνουν με υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εν λόγω επιχείρηση και άλλες παρόμοιες. 
•    Το Φεβρουάριο του 2020, οι 27 έβαλαν στην παραπάνω λίστα τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και την ίδια τουρκική εταιρεία γεωτρήσεων. 

•    Ακολούθως ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε τον Αύγουστο του 2020 νέα λίστα πιθανών περιοριστικών μέτρων για μελλοντική χρήση. Το Δεκέμβριο του 2020 έλαβε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επισημοποιήσει αυτή τη λίστα. 
•    Παρομοίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή για προσθήκη και νέων ονομάτων στη λίστα των προσώπων και οντοτήτων και επέκταση της εφαρμογής της και για τις καταγγελίες της Ελλάδας αν χρειαστεί  (πχ αν η Τουρκία επιχειρήσει γεωτρήσεις χωρίς άδεια σε διεθνή ύδατα χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα).   

Σ.Μισέλ: Να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς δράσεις κατά της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα λόγω την αμφισβήτησης των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τις κυρώσεις επί προσώπων λόγω των κινδύνων ασφαλείας που δημιουργεί η αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, έναντι ενός συμβατού με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. 

Για τον ίδιο λόγο εδώ και δύο έτη δεν πωλήθηκαν στην Τουρκία τα F35. Η απόφαση των ΗΠΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Στόχος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ παραμένει αφενός η διατήρηση της Ειρήνης, αφετέρου οι μόνιμες λύσεις με διαπραγμάτευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Δηλαδή ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών με την  Ελλάδα και η επίλυση του κυπριακού. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top