ΕΕ: Κατασχέθηκαν επικίνδυνα απολυμαντικά χεριών με υψηλά επίπεδα μεθανόλης

Προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης

απολυμαντικό

Σχεδόν 140.000 λίτρα απολυμαντικού χεριών από την Τουρκία με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μεθανόλης έχουν κατασχεθεί μέχρι τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στις πληροφορίες που παρείχε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η χρήση απολυμαντικού χεριών με μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, θολή όραση, ναυτία και έμετο, απώλεια συντονισμού και μειωμένο επίπεδο συνείδησης, προειδοποιεί ο OLAF. Η μεθανόλη έχει άμεση τοξική επίδραση στο οπτικό νεύρο και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Τον περασμένο Αύγουστο, o OLAF έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες από τις δανικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση 6.000 λίτρων απολυμαντικού χεριών προέλευσης Τουρκίας. Ο OLAF μετέδωσε τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ύποπτο απολυμαντικό και στην Ιρλανδία

Ο OLAF εντόπισε μια ύποπτη αποστολή στην Ιρλανδία στα τέλη Σεπτεμβρίου και ειδοποίησε τις ιρλανδικές τελωνειακές αρχές. Οι ιρλανδικές αρχές παρεμπόδισαν αμέσως το ύποπτο φορτίο στο λιμάνι του Δουβλίνου. Αρκετά δείγματα που αναλύθηκαν από το Ιρλανδικό Υπουργείο Γεωργίας Τροφίμων και Ναυτιλίας (DAFM) επιβεβαίωσαν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα μεθανόλης. Το ίδιο συνέβη και με μια δεύτερη αποστολή. Μέσω επακόλουθων ερευνών οι ιρλανδικές αρχές ανακάλυψαν, κατάσχεσαν και ανέλυσαν παλαιότερα φορτία απολυμαντικού χεριών που φυλάσσονται σε αποθήκη.

Οι έρευνες του OLAF αποκάλυψαν διάφορες εταιρείες σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που παρήγγειλαν απολυμαντικά χεριών από τον ίδιο τουρκικό κατασκευαστή και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κατασκευαστής λειτουργεί με διάφορα ονόματα που ο OLAF κατάφερε να αναγνωρίσει. Η εταιρεία κατασκευάζει απολυμαντικά και για λογαριασμό άλλων. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιρειών καλύπτονται από το απόρρητο των τρεχουσών ερευνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top