Ερντογάν: Οι «λογικοί» της ΕΕ απέτρεψαν μέτρα κατά της Τουρκίας

Πώς σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος τη Σύνοδο Κορυφής

«Να ’ναι καλά οι χώρες της ΕΕ που με κοινή λογική κατέστησαν το παιχνίδι άκυρο επιδεικνύοντας θετική στάση κατά της Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η δική μας θετική στάση απέναντι σε όλα αυτά, ακύρωσαν τις δικές τους προσδοκίες».

Μητσοτάκης: Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η ΕΕ δεν έδωσε στη Σύνοδο που έγινε χθες την απάντηση που περίμεναν κάποιες χώρες, επειδή οι αξιώσεις τους δεν ήταν δίκαιες. Οι αξιώσεις τους στην πραγματικότητα ήταν εντελώς αντίθετες με μια διαδικασία που απέδιδε δικαιοσύνη στην Τουρκία».

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Δύσκολες συζητήσεις είχαν οι «27»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη πως οι δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ «ήταν πολύ σημαντικές, όσον αφορά την αποκάλυψη των λαθών που έκαναν».

«Να ‘ναι καλά, οι χώρες εντός της ΕΕ με κοινή λογική κατέστησαν άκυρο αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας τη θετική τους στάση. Υπάρχει μια προσδοκία όπως για να γίνει μια νέα προετοιμασία στη σύνοδο του Μαρτίου του 2021, όπως για να γίνει διαπραγμάτευση. Και από εκεί δεν είναι δυνατόν να βγει τίποτα. Για την Τουρκία μέσα σε αυτή την περίοδο πρέπει να μας δοθούν τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν πολλά δικαιώματα που πρέπει τα μέλη της ΕΕ να δώσουν στην Τουρκία. Από τη θέμα της απελευθέρωσης της βίζας μέχρι τις εξαιρέσεις στο τελωνείο. Η ευχή μου είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Σύνοδος ΕΕ: Τι αποφάσισαν οι «27» για τρομοκρατία και νότια γειτονία

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο Κορυφής

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία ότι «από τη διάσκεψη Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου της ΕΕ μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχουν αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβάνομένης και της προεδρεύουσας, οι οποίες επιδεικνύουν προσπάθειες για επαφή και διάλογο, εξαιτίας των στενών πολιτικών υπολογισμών μιας ή δύο χωρών ακόμη δεν έγινε δυνατόν να δηξιουργηθεί μια θετική ατζένα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και η ΕΕ  δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την αναζήτηση κυρώσεων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα. 

Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις που έφεραν κάποιες χώρες στην ατζέντα εναντίον της Τουρκίας  και η άδικη στάση κάποιων χωρών μελών  με την κατάχρηση των δικαιωμάτων του βέτο και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών έθεσαν την Τουρκία και την ΕΕ σε ένα φαύλο κύκλο.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ζημιά στα κοινά συμφέροντα της Τουρκία και της ΕΕ, καθώς και στην ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Ιδιαίτερα στα θέματα της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των περιφερειακών ζητημάτων γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν τα υιοθετεί αλλά απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση η οποία ήταν ανάγκη να περιληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ, υπό την πίεση του βέτο και της αλληλεγγύης.

Η Τουρκία, παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας, πάντοτε εξέφρασε την προθυμία της να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες χωρίς όρους για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή. Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ από το 2004 μέχρι σήμερα επέδειξαν καλή πρόθεση ώστε οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο να γίνουν ένα στοιχείο σταθερότητας και όχι αιτία έντασης και ήταν η πλευρά που ανέλαβε όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

«Προσβολή οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς έναν σημαντικό σύμμαχο»       

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ δήλωσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα και θα θέτουν στο στόχαστρο τη  Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών.

Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και θα θέσουν σε δοκιμασία τη διπλωματία, που ήδη αντιμετωπίζει εντάσεις για θέματα από τη σύγκρουση στη Συρία έως έναν Τούρκο κληρικό που διαμένει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν. «Άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top