Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Δύσκολες συζητήσεις είχαν οι «27»

Μέρκελ: «Ισορροπημένη η απόφαση για την Τουρκία»

Με την υιοθέτηση των υπολοίπων συμπερασμάτων και της δήλωσης για την Ευρωζώνη, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύνοδος κορυφής: Οι «27» αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από Μάρτιο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παραχώρησε δημοσιογραφική διάσκεψη από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο Μέρκελ, οι 27 ηγέτες των Κρατών Μελών είχαν δύσκολες συζητήσεις, ιδίως στο κομμάτι για την έγκριση των συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους.

Ο Πρόεδρος Μισέλ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την απόφαση για πρόσθετες καταχωρήσεις στη λίστα των περιοριστικών μέτρων για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι «27» επιθυμούν μια δημιουργική ατζέντα με την Τουρκία.

Σύνοδος ΕΕ: Τι αποφάσισαν οι «27» για τρομοκρατία και νότια γειτονία

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρθηκε στην απόφαση για επιπλέον καταχωρήσεις και εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα αποτελέσματα της προσπάθειας μεσολάβησης προς την Τουρκία. 

Ωστόσο σημείωσε ότι οι «27» είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στο μεταναστευτικό με την Τουρκία και διευκρίνισε ότι η έκθεση για την οποία έχει λάβει εντολή ο Ζοζέπ Μπορρέλ, θα αφορά όλες τις πτυχές των σχέσεων με την ΕΕ και επ` αυτής το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις.

Η ίδια σημείωσε την ομοφωνία των Κρατών σχετικά με το μεταναστευτικό, και την στρατηγική αλληλεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, με την οποία υπενθύμισε ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Κατέγραψε δε τις εντάσεις και την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Συζήτηση και δείπνο με την Τουρκία στο «μενού»

«Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις διμερείς εξαγωγές της Γερμανίας προς την Τουρκία. Η Καγκελάριος σημείωσε ότι ειδικά για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ.

Η Καγκελάριος χαρακτήρισε το κείμενο των συμπερασμάτων ισορροπημένο, σημειώνοντας την καταδίκη για τις πράξεις της Τουρκίας στο Βαρώσι που αφορά την Κύπρο και την καταγραφή για τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις που αφορά την Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top