Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Συζήτηση και δείπνο με την Τουρκία στο «μενού»

«Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η Ευρώπη βαλτώνει σε αν και σε αλλά»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της Τουρκίας και των κυρώσεων εις βάρος της, λόγω των προκλήσεων απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί κυρίως στο δείπνο των 27.  

Μητσοτάκης: «Τώρα θα φανεί αν είμαστε πραγματικά αξιόπιστοι ως Ευρώπη»

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η Ευρώπη βαλτώνει σε «αν» και σε «αλλά»

Το Politico μετέδωσε σήμερα ότι δεν αποκλείεται το ζήτημα της Τουρκίας να απασχολήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο,  στο οποίο θα είναι το αποκλειστικό ζήτημα. Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το ίδιο μέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά το δείπνο των ηγετών πως είναι τουλάχιστον παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”». 

Σαφές μήνυμα έστειλε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ:  «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε.

Σε ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Μακρόν: Αυτή είναι η διαφορά μας με τον Ερντογάν - Εγώ πιστεύω στον σεβασμό

«Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική» δήλωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Η Στρατηγική της Ελλάδας

Στο τραπέζι η Αθήνα θέτει  τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 2019 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις. 

Επίσης, την Αθήνα ενδιαφέρει πολύ να δοθεί ξεκάθαρη εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, για να καταρτίσει έγγραφο με αυτά τα μέτρα,  δηλαδή έναν γραπτό κατάλογο κυρώσεων.  

Τέλος, μένει να δούμε τι θα γίνει και με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ένα ζήτημα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το βάρος της Αθήνας συνεπώς πέφτει τώρα στο να πείσει χώρες που εξοπλίζουν την Τουρκία, όπως η Γερμανία, να το ξανασκεφτούν! 

Νέο μήνυμα προς τη Γερμανία έστειλε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Δένδιας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.  

«Στους Γερμανούς φίλους μας λέμε ότι δεν είναι κατανοητό σε εμάς να επιτρέπουν να εξάγονται στην Τουρκία επιθετικά όπλα, όπως τα υποβρύχια 214 που μπορούν να αλλάξουν την ισορροπ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top