Μητσοτάκης: «Τώρα θα φανεί αν είμαστε πραγματικά αξιόπιστοι ως Ευρώπη»

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ ως το διακύβευμα της συζήτησης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής σήμερα για την Τουρκία, έθεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεικνύοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Συγκεκριμένα, κατά την προσέλευση του στον χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουνε ιδιαίτερη σημασία».

Σύνοδος Κορυφής: «Στο τραπέζι» η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

«Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης» δήλωσε. «Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα» συνέχισε.

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ» δήλωσε.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε.

Μακρόν: «Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των χωρών της ΕΕ»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε ότι «θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή» δήλωσε.

Μπορρέλ: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 ηγέτες των Κρατών Μελών της ΕΕ «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα». 

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, «το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top