Μακρόν: Αυτή είναι η διαφορά μας με τον Ερντογάν - Εγώ πιστεύω στον σεβασμό

Ο Γάλλος πρόεδρος τον κατηγόρησε για καταστολή των ελευθεριών στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί πριν τη Σύνοδο Kορυφής της ΕΕ με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας να βρίσκονται μία ανάσα μακριά. Όσο ο κλοιός στενεύει, τόσο ο Σουλτάνος δεν αλλάζει ρότα δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Άμεση και αφοπλιστική ήταν όμως η απάντηση του Γάλλου Προέδρου. 

Ερντογάν από Αγία Σοφία: Μπελάς για τη Γαλλία ο Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εδώ και καιρό πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει φρένο στις προκλήσεις Ερντογάν και να του επιβάλλει κυρώσεις. Όσο οι μέρες προς τη Σύνοδο Κορυφής μετρούν αντίστροφα, ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά παίζει τον ρόλο του θύματος. Χθες από την Αγιά Σοφιά, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο πως είναι μεγάλο βάρος για την Τουρκία αλλά και για τη Γαλλία. Ελπίζει μάλιστα ότι οι Γάλλοι θα τον ξεφορτωθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στον Μακρόν

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος ζήτησε σεβασμό και κατηγόρησε τον Ερντογάν για καταστολή των ελευθεριών στην Τουρκία. 

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο ότι «Ο καλύτερος φίλος σας που ονομάζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα, η Γαλλία και οι Γάλλοι να σας ξεφορτωθούν το συντομότερο. Τι του απαντάτε;», ο Μακρόν είπε:

«Ποτέ δεν ανταπάντησα. Κι αυτή είναι η διαφορά μας. Πιστεύω στον σεβασμό. Οι κοινωνίες μας είναι ολοένα και περισσότερο πιο βίαιες είναι επίσης γιατί και οι ηγέτες έδωσαν ένα παράδειγμα βίας. Πιστεύω ότι οι αψιμαχίες μεταξύ ηγετών δεν είναι η καλή μέθοδος κι αυτό μου επιτρέπει να πω σε σχέση με τον αγγλοσαξονικό τύπο πως υπάρχει ένα είδος παράδοξου. Μου επιτέθηκαν από το εξωτερικό, επιτέθηκαν στη Γαλλία, μας επιτέθηκαν για τις ελευθερίες. Δεν υπάρχει καμία χώρα που προστάτεψε την ελευθερία της έκφρασης  σαν κι εμάς στην πρόσφατη ιστορία».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι παραγνωρίσαμε την πραγματική συζήτηση. «Δεν ήμασταν εξίσου μαχητικοί απέναντι στην πραγματική ελευθερία της έκφρασης, απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, και διαχωρίζω πάντα την προεδρία του κυρίου Ερντογάν και της κυβέρνησης του από τον τουρκικό λαό που είναι ένας μεγάλος λαός που αγαπάει την ελευθερία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top