Μητσοτάκης: Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάνει αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Δύσκολες συζητήσεις είχαν οι «27»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Σύνοδος κορυφής: Οι «27» αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από Μάρτιο

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας  

Μιλώντας για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας τη σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Επίσης, θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι συμφωνίες τηρήθηκαν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda». Εκτίμησε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων είναι ένα εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Αν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν κυρώσεις και θα υπάρχει οικονομικό αντίκτυπο για την Τουρκία. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες κυρώσεις  και υπάρχει και ένα πλαίσιο για πιο αυστηρές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξουσιοδοτήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκπονήσει έκθεση με την επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία σχετικά με τους S-400.

«Ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί η διατλαντική συνεργασία. Για τον αν θα υπάρξουν κυρώσεις S-400 θα το σχολιάσω εφόσον επιβληθούν. Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ υπάρχει πλέον η άποψη ότι η Τουρκία γεννά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top