Απελευθερώθηκε μοναχικός ελέφαντας - Ο ρόλος της τραγουδίστριας Σερ

Η τραγική ιστορία του

Ο Κααβάν, ο διάσημος ασιατικός ελέφαντας του Πακιστάν που πέρασε χρόνια σε απομόνωση αλυσοδεμένος, αναχώρησε από τον ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ για Καμπότζη την Κυριακή. 

«Παρόλο που είμαστε πολύ λυπημένοι που τον βλέπουμε να πηγαίνει, πιστεύουμε ότι είναι σωστή απόφαση να τον αφήσουμε να πάει σε αυτό το στάδιο και να τον αποσυρθεί μετά από 37 χρόνια χαράς για να απολαύσει στον λαό του Πακιστάν», ανέφερε ο Malik Amin Aslam, ο Πακιστανός ομοσπονδιακός υπουργός που είναι παρών για την περίσταση.

απελευθέρωση Ελέφαντα

Στιγμιότυπο από την απελευθέρωση του μοναχικού ελάφαντα στο Πακιστάν. AP Images

Η συμμετοχή της τραγουδίστριας Cher

Η Αμερικανή τραγουδίστρια και pop idol, που συνέστησε φιλανθρωπικό ίδρυμα για την προστασία της άγριας ζωής, έμαθε για την ιστορία του Κάαβαν και συνεργάστηκε με εθελοντές από το Four Paws International (FPI), μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων και προσέλαβε μια νομική ομάδα για να αρχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Κάαβαν, την οποία εξασφάλισε νωρίτερα φέτος τον Μάιο.

Σερ - ελέφαντας

Η ιστορία του Κααβάν

Η ιστορία του Κάαβαν στον ζωολογικό κήπο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν ο τότε στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν Στρατηγός Μωάμεθ Ζιάχ έφερε το ζώο στη χώρα ως δώρο για την κόρη του. Αν και η κόρη του κυβερνήτη εξεπλάγη με τον ελέφαντα, τον έφεραν να ζήσει στο ζωολογικό κήπο για να έχει επαρκή φροντίδα.

Ωστόσο, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ανακάλυψαν αργότερα ότι ο ζωολογικός κήπος δεν είχε ούτε βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις και ότι το ζώο παρουσίασε σημάδια σωματικού και ψυχολογικού τραύματος. Σύμφωνα με αναφορές, οι χειριστές του Κάαβαν τον χτύπησαν με αγκίστρι ταύρων για να ελέγξουν τη συμπεριφορά του και να τον αναγκάσουν να χαιρετίσει τους επισκέπτες στον ζωολογικό κήπο. Τα πόδια του έφεραν επίσης σημάδια ουλών από αλυσίδες.

Οι ελέφαντες είναι πολύ κοινωνικά ζώα που σχηματίζουν στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους συγγενείς τους και ο Κάαβαν φέρεται να άρχισε πιο επιθετικά και έδειξε σημάδια για αυτό που ορισμένες αναφορές αποκαλούν «ζωοτίαση» μετά τον Σαχέλι το 2012. Ακτιβιστές των δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οφείλεται σε μόλυνση που προκλήθηκε από το χτύπημα με ένα αγκίστρι ταύρου. 

Ο επικεφαλής της ομάδας FPI που ανέλαβε να βρει ένα σχέδιο για το ταξίδι του Κάαβαν στο νέο του σπίτι στην Καμπότζη, ο Δρ Amir Χαλίλ, έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν επιθετικό ελέφαντα και να βρει έναν τρόπο να τον δελεάσει σε ένα κλουβί για το μακρύ ταξίδι. Ο Χαλίλ αρχικά θα κρατούσε την απόσταση του από τον Κααβάν για να μην ξεκινήσει το ζώο για τη δική του ασφάλεια και άρχισε να τραγουδά για να περάσει ο χρόνος. Προς έκπληξή του, παρατήρησε ότι το ζώο άρχισε να ανταποκρίνεται θετικά στα τραγούδια του και οι δύο άρχισαν να σχηματίζουν φιλία.

Τελικά, ο Χαλίλ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του ζώου και αποφασίστηκε ότι ο Κάαβαν ήταν έτοιμος να πάει στην Καμπότζη. Ο Χαλίλ καθησύχασε το ζώο χαϊδεύοντας τον κορμό του, καθώς ο Κάαβαν φορτώθηκε στο ειδικά σχεδιασμένο κλουβί του για το ταξίδι. Οι αναφορές λένε ότι ο Κάαβαν θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής στη νέα του ζωή στο καταφύγιο άγριας ζωής, αλλά ότι μπορεί να προσβλέπει στη σωστή φροντίδα και θεραπεία. 

 

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top