Κορωνοϊός - Τσεχία: Δωρεάν τεστ αντιγόνων για όλους μέχρι τα Χριστούγεννα

Μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μετά το σκληρό lockdown

Δείτε στο βίντεο σιγμιότυπα από ευρωπαϊκές πόλεις υπό καθεστώς lockdown.

Δωρεάν τεστ αντιγόνων κορωνοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα για όσους πολίτες το επιθυμούν, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, την ώρα που η χώρα είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΠΟΥ: «Κάντε γιορτές με τις οικογένειες σας με … τηλεδιάσκεψη»

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη διενέργεια στοχευμένων τεστ αντιγόνων σε οίκους ευγηρίας. Τα εν λόγω τεστ είναι πιο γρήγορα και από πρακτικής άποψης ευκολότερα σε σχέση με τα συμβατικά τεστ PCR, αλλά όχι τόσο ακριβή.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση για να επιτρέψουμε σε όλους τους πολίτες, τουλάχιστον μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μπορέσουν να υποβληθούν εθελοντικά σε τεστ και δωρεάν σε τεστ αντιγόνων», ανέφερε ο Μπάμπις, προσθέτοντας ότι η εθελοντική μαζική διενέργεια τεστ θα μπορούσε να είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Η διενέργεια των τεστ δε θα συνοδεύεται από όρους, κατέληξε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Μεγάλη μείωση κρουσμάτων μετά από σκληρό lockdown

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο κινδύνου μειώθηκε χθες, Δευτέρα, από το πέμπτο ή υψηλότερο στην κλίμακα της κυβέρνησης για τον κίνδυνο κορωνοϊού, στο τέταρτο. 

Αυτό σημαίνει πως εστιατόρια, ορισμένα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά μπορεί να ξανανοίξουν ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν και επιτρέψουν άλλη μια αλλαγή στην κλίμακα.

Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων διενήργησε 2,9 εκατομμύρια συμβατικά εργαστηριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και επιβεβαίωσε 496.638 μολύνσεις.

Χθες κατέγραψε 4.377 νέα περιστατικά, το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών που κατέγραφε στις κορυφώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας τους 7.360 μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

Εκατομμύρια τεστ και στη Σλοβακία

Η γειτονική Σλοβακία έχει ήδη διενεργήσει εκατομμύρια τεστ αντιγόνων στο πλαίσιο μιας εκστρατείας στις αρχές Νοεμβρίου που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Όσοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ ήταν υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top