Κορωνοϊός: Ελάχιστα τα κρούσματα στο Μπέργκαμο- Φταίει η ανοσία της αγέλης;

Η πόλη της Ιταλίας ήταν στο επίκεντρο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Στιγμιότυπα από το lockdown στην Ιταλία.

To Μπέργκαμο, η πόλη της Ιταλίας που δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη από τον κορωνοϊό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, παρουσιάζει μια πολύ καλή εικόνα κατά το δεύτερο κύμα που διανύουμε, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων είναι εκπληκτικά χαμηλός. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η «ανοσία της αγέλης»ε βρίσκεται πίσω από αυτό.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην ανοσία της αγέλης;

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η επαρχία του Μπέργκαμο είχε τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου.

Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. Η εφημερίδα υποψιάζεται ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι στο Μπέργκαμο υπάρχει ήδη η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Τραγική η κατάσταση στη Νάπολη- Aσθενής νεκρός σε τουαλέτα νοσοκομείου

Είναι το Μπέργκαμο η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που εφαρμόστηκε η «ανοσία της αγέλης»;

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εφημερίδας, το Μπέργκαμο θα έγραφε κορωνο-ιστορία για δεύτερη φορά: Θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη της ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της «ανοσίας της αγέλης». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.

O Λούκα Λορίνι, ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο, είπε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι: «Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο

Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο». Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό την άνοιξη. Το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί τώρα στην επαρχία Μπέργκαμο λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με αλλού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο: ο φόβος και το τραύμα των ανθρώπων σε ιδιαίτερα πληγείσες πόλεις από τον κορωνοϊό την άνοιξη, όπως είναι το Μπέργκαμο, παραμένει μεγάλος και το τραύμα που προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες είναι ακόμα βαθύ. Στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, επομένως, συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών. Ο Λούκα Λορίνι εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο.

Εκτός τούτου, ο γιατρός παραδέχεται ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται έπειτα από μια μέχρι τώρα απροσδιόριστη χρονική περίοδο και ότι τότε δεν υπάρχει πλέον προστασία από μια νέα λοίμωξη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top