Κορωνοϊός: Η Καταλονία χαλαρώνει τους περιορισμούς

Η Πορτογαλία θα ζητήσει παράταση του lockdown

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση, για δύο εβδομάδες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας.

Σε νέο «μερικό» lockdown Πορτογαλία και Αυστρία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη χώρα και ένα μερικό lockdown τα Σαββατοκύριακα, στους 191 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας. Πρόκειται να λήξει στις 23 Νοεμβρίου, όμως οι βουλευτές πιθανότατα θα στηρίξουν το αίτημα του προέδρου.

 Με βάση το Σύνταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο για 15 ημέρες, ωστόσο είναι δυνατόν να ανανεώνεται επ’ αόριστον. Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα το Σάββατο. Η Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 236.015 κρούσματα και 3.631 θανάτους από την Covid-19 μέχρι σήμερα, όμως οι μολύνσεις αυξάνονται και θέτουν υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Τσεχία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

Το τσεχικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα δίνοντας έγκριση στην κυβέρνηση να παρατείνει έως τις 12 Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας Covid-19 στην ήπειρο.

Το μέτρο αποτελεί τη νομική βάση για την λήψη ορισμένων κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην επιβράδυνση της διάδοσης των μολύνσεων, όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου ατόμων σε συναθροίσεις, προσωρινό κλείσιμο επιχειρήσεων ή επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Καταλονία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς αλλά διατηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας θα επιτρέψει στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και στους κινηματογράφους να ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, χαλαρώνοντας σταδιακά ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αν και θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.

Οι συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων θα επιτραπούν από τις 21 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση. Προσώρας επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως και έξι ατόμων.

Ισπανία: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Καταλονία - Έκλεισε τα σύνορά της

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί επίσης να χαλαρώσει κάπως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Η Καταλονία είναι η χειρότερα πληγείσα περιφέρεια της Ισπανίας μετά τη Μαδρίτη, με σχεδόν 300.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τουλάχιστον 7.400 θανάτους, το ένα πέμπτο των συνολικών θανάτων στη χώρα.

Η Καταλονία, με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, επέβαλε μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στην Ισπανία λόγω της COVID-19. Ήταν η πρώτη περιφέρεια που έκλεισε εντελώς τα μπαρ και τα εστιατόρια στα μέσα Οκτωβρίου προς μεγάλη απογοήτευση των ιδιοκτητών τους.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους τους αλλά με απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια και όχι περισσότερα από τέσσερα άτομα να κάθονται μαζί, εκτός αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Στον εσωτερικό χώρο επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στο 30% της χωρητικότητάς τους. Θα πρέπει να κλείνουν στις 9.30 μ.μ.

Ισπανία: Οι γιατροί ζητούν την παραίτηση του επιδημιολόγου της κυβέρνησης

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι αίθουσες μουσικής θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ για τα γυμναστήρια η χωρητικότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν ή θα αυστηροποιηθούν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top