Άδανα: Ελληνικό τάνκερ συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό- Πέντε οι νεκροί

Πιθανόν το αλιευτικό να ανατράπηκε από τα απόνερα

Συναγερμός σήμανε στην Τουρκία μετά από την ανατροπή ενός τουρκικού αλιευτικού, ενώ εμπλέκεται στο περιστατικό ελληνικό τάνκερ. Οι πληροφορίες αρχικά έκαναν λόγο για σύγκρουση στη θαλάσσια περιοχή έξω από τα Άδανα, σε ανακοίνωσή της όμως η εταιρία του δεξαμενόπλοιου μιλά για ανατροπή του αλιευτικού. Συνολικά πέντε είναι Τούρκοι ψαράδες που έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο πέμπτος που αγνοείτο εντοπίστηκε νεκρός, το βράδυ.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Δεμερτζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η εταιρία σε ανακοίνωσή της δε μιλά για σύγκρουση. Η τουρκική ακτοφυλακή έχει στα χέρια της τόσο την πορεία του «Έφεσος», ενώ και στο AIS καταγράφεται η πορεία του αλιευτικού. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς από μια τέτοια σύγκρουση το μικρό αλιευτικό θα είχε διαλυθεί και θα βούλιαζε σε ελάχιστα λεπτά.  

Η ανακοίνωση της «Ανδριακής» που ανήκει το δεξαμενόπλοιο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το "Έφεσος" έχει  εμπλακεί σε ένα περιστατικό με ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοικτά των τουρκικών ακτών. Το αλιευτικό ανατράπηκε. Ο πλοίαρχος  ξεκίνησε μια επιχείρηση αναζήτησης περιμένοντας την άφιξη της τουρκικής ακτοφυλακής».

Νωρίτερα σήμερα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το τουρκικό καΐκι φέρεται να μπήκε στη ρότα του τάνκερ. Στο σημείο επιχείρησαν τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και δύτες. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το καΐκι «Πολάτμπεϊ» συγκρούστηκε με το ελληνικό τάνκερ και αναποδογύρισε. Το περιστατικό έγινε στα ανοικτά της περιοχής Καρατάς περίπου 37 ναυτικά μίλια νότια της Μερσίνης.  Η κινητοποίηση των τουρκικών αρχών ξεκίνησε όταν διακόπηκε μέσα στη νύχτα η επικοινωνία με το καΐκι. Άλλα σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν στο σημείο και το εντόπισαν αναποδογυρισμένο. 

Το ελληνικό τάνκερ έχει 27 μέλη πλήρωμα, από αυτά 13 Έλληνες και έχει ναυπηγηθεί το 2012. Η χωρητικότητα του πλοίου είναι 164733 t DWT και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 15,4 μέτρα. Το τάνκερ αναχώρησε από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στις 2020-11-11 02:10 LT (UTC +3) με προορισμό το λιμάνι Γιβραλτάρ, σύμφωνα με το Marine Traffic.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top