ΕΚΠΑ: Είναι ασφαλή τα αεροπορικά ταξίδια την περίοδο της πανδημίας;

Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Στο βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star (14/5/20)... o τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουμε αεροπορικώς την εποχή του κορωνοϊού

Είναι τα αεροπορικά ταξίδια ασφαλή την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού; Απαντήσεις σε εύλογες απορίες των ταξιδιωτών και συστάσεις, όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA την 1η Οκτωβρίου 2020, συνοψίζουν τρεις ιατροί της Ιατρικής Σχολής της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου) και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην οικονομία και τον τρόπο ζωής μας

Συμπερασματικά, μάλιστα καταλήγουν ότι εφόσον λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι μικρότερος συγκριτικά με τους χώρους εργασίας, τις σχολικές τάξεις, τα σουπερμάρκετ και τα τρένα.

Κορωνοϊός: Νέα εποχή στις πτήσεις - Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα αεροπλάνα

Είναι ο αέρας στην καμπίνα των αεροπλάνων καθαρός;

Όπως αναφέρει η ιατρική ομάδα του ΕΚΠΑ, ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα από τις εναέριες εισόδους στο άνω μέρος της καμπίνας και ρέει προς τα κάτω προς τις εξόδους αέρα του δαπέδου. Ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από την καμπίνα στην ίδια σειρά καθισμάτων ή σε κοντινές σειρές. Υπάρχει σχετικά μικρή ροή αέρα προς τα εμπρός και προς τα πίσω μεταξύ διαφορετικών σειρών, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη μετάδοση αναπνευστικών σωματιδίων μεταξύ διαφορετικών σειρών.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η ροή αέρα στα αεροσκάφη είναι πολύ ταχύτερη από τα κανονικά εσωτερικά κτίρια, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 50% αποτελείται από καθαρό αέρα από το εξωτερικό του αεροσκάφους, ενώ το άλλο 50% ανακυκλώνεται μέσω φίλτρων HEPA του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται και στα χειρουργεία.

Τι γίνεται με την «επαφή» μεταξύ των επιβατών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων είναι η επαφή με άλλους επιβάτες που ενδέχεται να είναι μολυσματικοί. Οι πλάτες των καθισμάτων παρέχουν ένα φυσικό εμπόδιο, τουλάχιστον εν μέρει, και οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν σχετικά ακίνητοι, με μικρή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Παρά τον σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών, ο αριθμός των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μετάδοσης COVID-19 κατά τη διάρκεια πτήσης μεταξύ επιβατών σε όλο τον κόσμο φαίνεται μικρός, καθώς έχουν καταγραφεί περίπου 42 συνολικά. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με μάσκες και καλύμματα προσώπου, όπως και στις υπόλοιπες καταστάσεις όπου η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί.

Το επιστημονικό περιοδικό JAMA προτείνει και μέτρα αποτροπής της μετάδοσης SARS-CoV-2 στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αεροδρόμια και αεροπλάνα μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο θερμοκρασίας ή / και έλεγχο για συμπτώματα (πυρετός, απώλεια οσμής-γεύσης, ρίγος, βήχας, δύσπνοια), βελτίωση καθαρισμού και απολύμανσης, εφαρμογή ανέπαφης διαδικασίας επιβίβασης και διαχείρισης αποσκευών, χρήση φυσικών φραγμών και προϊόντων υγιεινής στα αεροδρόμια, αυστηρή τήρηση της φυσικής απόστασης κατά τη μετακίνηση εντός των αεροδρομίων και κατά την επιβίβαση, χρήση καλυμμάτων προσώπου ή μάσκας από όλους, διαχωρισμός μεταξύ των επιβατών όταν είναι εφικτό, προσαρμογή στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών για τη μείωση της φυσικής επαφής, έλεγχος της πρόσβασης σε διαδρόμους και μπάνια για ελαχιστοποίηση της επαφής, περιορισμός της έκθεσης των μελών του πληρώματος σε λοίμωξη, και διαμόρφωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ανίχνευσης επαφών σε περίπτωση που ένας επιβάτης εμφανίσει λοίμωξη.

Πρόσθετα βήματα που μελετώνται είναι η πραγματοποίηση ελέγχων PCR για SARS-CoV-2 πριν την πτήση και οι περαιτέρω προσαρμογές με βάση τα κατά τόπους μέτρα δημόσιας υγείας για την αποφυγή της μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης.

Τι να κάνουν οι επιβάτες για να προστατευτούν από τη μετάδοση του SARS-CoV-2

Συστήνεται στους επιβάτες να φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους, να μην ταξιδεύουν εάν αισθάνονται αδιαθεσία και να περιορίζουν τις αποσκευές. Επίσης να κρατούν απόσταση από τους άλλους όπου είναι δυνατόν.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουν στο προσωπικό εάν έχουν συμπτώματα λοίμωξης ή δεν αισθάνονται καλά. Σε περίπτωση που υπάρχει ακροφύσιο αέρα πάνω από το κάθισμα του επιβάτη εντός της καμπίνας, μπορεί να το ρυθμίσει ώστε ο αέρας να κατευθύνεται ευθεία πάνω του ή να κρατήσει εντελώς κλειστό, ανάλογα με τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρίας. Προτείνεται επίσης οι επιβάτες να μένουν συνεχώς καθισμένοι αν είναι δυνατόν και να βέβαια να ακολουθούν τις οδηγίες του πληρώματος.

Το πλύσιμο ή το καθάρισμα των χεριών είναι απαραίτητο, όπως και το αποφεύγονται το άγγιγμα του προσώπου.

Οι συστάσεις για τα αεροπορικά ταξίδια δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA την 1η Οκτωβρίου 2020 από τους Rui Pombal (Ιατρικός Σύλλογος Αεροπορικής Ιατρικής – Βιρτζίνια ΗΠΑ), Ian Hosegood (Διεθνής Ιατρικός Σύλλογος Αεροπορικής Ιατρικής – Βιρτζίνια ΗΠΑ) και David Powell (Διεθνής Σύλλογος Αερομεταφορών – Γενεύη Ελβετίας) (R Pombal et al. Risk of COVID-19 during air travel. JAMA. October 1, 2020. doi: 10.1001/jama.2020.19108).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top