ΗΠΑ: Πέθανε από λευχαιμία ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από AIDS

Το ανακοίνωσε ο σύντροφος του σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Timothy Ray Brown

Ο Timothy Ray Brown, γνωστός και ως ο «ασθενής του Βερολίνου», πέθανε σε ηλικία 54 ετών, όπως έγινε γνωστό από ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σύντροφος του Tim Hoeffgen.

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο είναι ανθεκτικά στο AIDS

Ο Timothy ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, όταν υποβλήθηκε σε μια σπάνια μεταμόσχευση μυελού των οστών, έπειτα από υποτροπή του καρκίνου από τον οποίο έπασχε. 

«Ο Τimothy συμβόλιζε ότι είναι δυνατόν, κάτω από ειδικές περιστάσεις ότι μπορούμε να απαλλάξουμε έναν ασθενή από τον ιό HIV - κάτι που πολλοί επιστήμονες είχαν αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει», δήλωσε ο Δρ Gero Huetter, ο γιατρός του Βερολίνου που ηγήθηκε της ιστορικής θεραπείας του Μπράουν.

«Είναι μια πολύ θλιβερή κατάσταση» που ο καρκίνος επέστρεψε και πήρε τη ζωή του, επειδή φαινόταν ακόμα απαλλαγμένος από τον ιό HIV, δήλωσε ο Huetter, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής σε μια εταιρεία βλαστικών κυττάρων στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS: Διάσημοι που διαγνώστηκαν με τον ιό

Η Διεθνής Εταιρεία για το AIDS, στην οποία είχε μιλήσει ο άτυχος Brown σε μια διάσκεψη για το AIDS μετά την επιτυχή θεραπεία του, εξέδωσε δήλωση που θρηνεί το θάνατό του και λέει ότι αυτός και ο Huetter οφείλουν «μεγάλη ευγνωμοσύνη» για την προώθηση της έρευνας, για την θεραπεία.

Ο Brown εργαζόταν στο Βερολίνο ως μεταφραστής όταν διαγνώστηκε με HIV και μετά αργότερα, με λευχαιμία. Οι μεταμοσχεύσεις είναι γνωστό ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος, αλλά ο Huetter ήθελε να προσπαθήσει να θεραπεύσει τη μόλυνση από τον HIV επίσης χρησιμοποιώντας έναν δότη με μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη που δίνει φυσική αντίσταση στον ιό του AIDS.

Η πρώτη μεταμόσχευση του Brown το 2007 ήταν εν μέρει επιτυχής: ο HIV φάνηκε να έχει εξαφανιστεί, αλλά όχι και η λευχαιμία. Είχε μια δεύτερη μεταμόσχευση από τον ίδιο δότη το 2008 και φαινόταν να λειτουργεί. Δυστυχώς ο καρκίνος επέστρεψε πέρυσι, δήλωσε ο Brown σε πρόσφατη συνέντευξη στο The Associated Press. 

Θεραπεύθηκε ασθενής με AIDS

«Είμαι ακόμα χαρούμενος που το είχα», είπε για τη μεταμόσχευσή του. «Άνοιξε πόρτες που δεν υπήρχαν πριν» και ενέπνευσε τους επιστήμονες να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν μια θεραπεία, είχε πει ο ίδιος.

Ένας δεύτερος άντρας, ο Adam Kastigio - που ονομάζεται «ασθενής του Λονδίνου» μέχρι που αποκάλυψε την ταυτότητά του νωρίτερα φέτος - πιστεύεται επίσης ότι θεραπεύτηκε από μια μεταμόσχευση παρόμοια με του Brown το 2016.

Επειδή αυτοί οι δότες είναι σπάνιοι και οι μεταμοσχεύσεις είναι ιατρικά επικίνδυνες, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη γονιδιακή θεραπεία και άλλους τρόπους για να προσπαθήσουν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Σε μια διάσκεψη για το AIDS τον Ιούλιο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί να έχουν επιτύχει μια μακροχρόνια ύφεση σε έναν άνδρα της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό συνδυασμό φαρμάκων που προορίζονται για την απομάκρυνση του αδρανούς HIV από το σώμα του.

Ο Mark King, ένας άνδρας της Βαλτιμόρης που γράφει σε ένα blog, είπε ότι ο Brown «ήταν ακριβώς αυτός ο μαγνήτης για άτομα που ζούσαν με HIV, όπως και εγώ» και ενσαρκώνει την ελπίδα για θεραπεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top