Debate προσβολών! Τραμπ: «Είσαι χαζός» - Μπάιντεν: «Ο χειρότερος πρόεδρος»

Εκρηκτικό το κλίμα στην πρώτη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων

Το απόλυτο χάος επικράτησε στο πρώτο τηλεοπτικό debate του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν, όπου οι προσβολές και οι προσωπικές επιθέσεις είχαν τον πρώτο λόγο φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον συντονιστή της βραδιάς. 

Σχεδόν δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές τις ΗΠΑ, Τραμπ και Μπάιντεν ανέβηκαν στην ίδια σκηνή, έτοιμη για την πρώτη από τις τρεις συνολικά τηλεμαχίες που θα κάνουν. 

Debate Τραμπ Μπάιντεν 1

Η αναμέτρηση έγινε στο πανεπιστήμιο Case Western του Κλίβελαντ και συντονιστής ήταν ο Κρις Γουάλας του Fox News, ο οποίος τα βρήκε σκούρα με τους δύο εκρηκτικούς υποψηφίους. 

Πρώτο debate Τραμπ- Μπάιντεν: «Ντόναλντ αποκάλυψε τις φορολογικές δηλώσεις»

Οι κανόνες πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, με τον Τραμπ και τον Μπάιντεν επί 90 λεπτά να διακόπτουν συνεχώς ο ένας τον άλλο, με τον συντονιστή να τους επαναφέρει στην τάξη ουκ ολίγες φορές. 

Την τακτική αυτή βέβαια ακολούθησε περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας τον αντίπαλό του να χάσει αρκετές φορές τον ειρμό της σκέψης του και να αγανακτεί. 

«Ντόναλντ μπορείς να μη μιλάς για λίγο» είπε κάποια στιγμή ο Μπάιντεν στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά η έκκλησή του έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να εκνευριστεί τόσο πολύ που του είπε να… σκάσει. 

Μπάιντεν: Αναμένει «ψέματα και προσωπικές επιθέσεις» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ από την πλευρά του αποκάλεσε τον Μπάιντεν «χαζό» χωρίς «ίχνος ευφυίας πάνω του», ενώ τον αποκάλεσε «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Debate Τραμπ Μπάιντεν 2

Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν στο ίδιο πνεύμα. Αποκάλεσε τον Τραμπ «κλόουν», «μαριονέτα» και «κανίς του Πούτιν». Δε σταμάτησε μάλιστα εκεί, αφού τον χαρακτήρισε «τον χειρότερο πρόεδρο που είχε ποτέ η Αμερική».

Μάλιστα όταν ο συντονιστής επεσήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ πως είχε συμφωνήσει σε δίλεπτες απαντήσεις χωρίς διακοπές, αλλά δεν το τηρεί, ο Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία για μια ακόμα προσωπική επίθεση λέγοντας «γιατί πότε κράτησε τον λόγο του»;

Τραμπ κατά Μπάιντεν: «Γιατί έκανε πλαστική αφού φοράει μάσκα;»

Αναφερόμενος στη διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας πως οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία κι εκείνος ως πρόεδρος έκανε ό,τι θα έκαναν και οι Δημοκρατικοί. 

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές. Έχουμε τη Γερουσία, έχουμε Λευκό Οίκο και μια πολύ καλή υποψήφια που την υποστηρίζουν ακόμα και φιλελεύθεροι», είπε ο Τραμπ.

Debate Τραμπ Μπάιντεν 3

Υποστήριξε πως η δικαστής που πρότεινε θα είναι καταπληκτική στη θέση της, με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά πως δεν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ομπάμα για την υγεία, γιατί έτσι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την ασφάλειά τους και τη ζωή τους. 

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει ποιος θα επιλεγεί για την θέση και κατηγόρησε τον Τραμπ πως διορίζει δικαστή γιατί θέλει να καταργήσει το Obamacare και έτσι θα στερήσει από 20 εκατ. ανθρώπους το δικαίωμα για ασφάλιση. 

Τραμπ: «Θα αργήσουμε να μάθουμε το εκλογικό αποτέλεσμα»

«Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν μήνες, εξαιτίας των επιστολικών ψήφων», υποστήριξε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα γίνει νοθεία, εκλογικές απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

Debate Τραμπ Μπάιντεν 4

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Τραμπ: Εμβόλιο σε λίγες εβδομάδες 

Όταν η συζήτηση έφτασε στον κορωνοϊό, εκεί πια η ένταση… ξεχείλιζε. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε ξανά στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας του πως τον κατηγόρησε ως ρατσιστή γιατί έκλεισε τα σύνορα, τον κατηγόρησε πως δεν έδρασε γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν εκείνος οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα ήταν πολλοί περισσότεροι από 200.000.

Κατηγόρησε επίσης τον Τζο Μπάιντεν πως όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδρασε άμεσα για τη γρίπη των πτηνών και υποστήριξε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό απέχει μόλις μερικές εβδομάδες. 

Όταν ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη χλωρίνη, την οποία είχε προτείνει ο Τραμπ κατά του κορωνοϊού, ο Τραμπ εξερράγη και δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον αντίπαλό του «χαζό». 

Οι αποκαλύψεις για τα φορολογικά του Ντόναλντ Τραμπ 

Όταν η συζήτηση έφτασε στις αποκαλύψεις των  New York Times για τα φορολογικά του, ότι δηλαδή δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για μία δεκαετία και πλήρωσε μόλις 750 ευρώ τη χρονιά που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρικής θητείας του στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:

«Πλήρωσα 38 εκατομμύρια φόρους». 

Πρόσθεσε δε πως αν μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να μην πληρώνουν φόρους, φταίει ο νομοθέτης, στην προκειμένη περίπτωση ο Μπαράκ Ομπάμα που ήταν πρόεδρος πριν από αυτόν. 

Ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασε, με τον Ντόναλντ Τραμπ να του επιτίθεται ξανά, λέγοντας του πως ο ίδιος σε τέσσερα χρόνια έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα ο Μπάιντεν σε 47 χρόνια στην πολιτική. «Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ», του απάντησε ο Μπάιντεν, με τον Τραμπ να τον κατηγορεί πως του παρέδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα καμένη γη. 

Μπάιντεν για Τραμπ: «Διχάζει τις ΗΠΑ»

«Εκτός από το χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που διχάζει τις ΗΠΑ» συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν όταν το debate μπήκε στην ενότητα για τις φυλετικές διακρίσεις. 

Αναφέρθηκε στην εικόνα του Τραμπ να βγει από τον Λευκό Οίκο με μια Βίβλο στα χέρια για να πάει σε εκκλησία απέναντι, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα η αστυνομία διέλυε βίαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top