Φινλανδία: Σκύλοι χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση κορωνοϊού

Πιλοτικό πρόγραμμα ανιχνεύει τον ιό πέντε μέρες πριν τα σύμπτωματα

Σκύλους που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό έχει αναπτύξει η Φινλανδία στο διεθνές αεροδρόμιο της σε μια τετράμηνη δοκιμή μιας εναλλακτικής μεθόδου δοκιμών. 

Κορωνοϊός: 25,57 εκατ. κρούσματα και 895.000 θάνατοι παγκοσμίως

Ελπίζουν ότι θα γίνει ένας οικονομικά αποδοτικός και γρήγορος τρόπος αναγνώρισης μολυσμένων ταξιδιωτών. Τέσσερα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν άρχισαν να εργάζονται την Τετάρτη στο Αεροδρόμιο του Ελσίνκι ως μέρος της χρηματοδοτούμενης δοκιμής από το κράτος.

Ερευνητές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μελετούν επίσης σκύλους ως ανιχνευτές κορωνοϊών, αλλά η φινλανδική δοκιμή είναι από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής. Η Φινλανδία είναι η δεύτερη χώρα μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - και η πρώτη στην Ευρώπη - που εκχωρεί σκύλους για να εισπνέουν κορωνοϊούς.

Covid-19: Πάνω από 340.000 νεκροί και σχεδόν 5,5 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα ξεκίνησε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι το καλοκαίρι. Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν και έδειξαν επιτυχημένα αποτελέσματα στη διάκριση μεταξύ δειγμάτων ούρων από ασθενείς με COVID-19 και υγιών ατόμων.

Οι επιβάτες που συμφωνούν να λάβουν δωρεάν δοκιμή στο εθελοντικό πρόγραμμα στο Ελσίνκι δεν έχουν άμεση φυσική επαφή με τους σκύλους.Τους ζητείται να σκουπίσουν το δέρμα τους με ένα μαντηλάκι που στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα βάζο και δίνεται σε ένα σκυλί που περιμένει σε ξεχωριστό θάλαμο.

Τα συμμετέχοντα ζώα - ET, Kossi, Miina και Valo - είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί για να ανιχνεύσουν καρκίνο, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Χρειάζονται μόνο 10 δευτερόλεπτα για να μυρίσουν τα δείγματα ιών προτού δώσουν ένα αποτέλεσμα, ξύνοντας ένα πόδι, ξαπλώνοντας, γαβγίζοντας ή κάνοντας άλλον γνωστό.Η διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί μόνο ένα λεπτό.

Οι επτά χώρες της ΕΕ που ο κορωνοϊός καλπάζει

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο επιβάτης καλείται να λάβει μια τυπική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ή PCR, δοκιμή κοροναϊού, για να ελέγξει την ακρίβεια του σκύλου.Τα τέσσερα σκυλιά sniffer πρόκειται να εργαστούν στο αεροδρόμιο σε βάρδιες, με δύο να δουλεύουν κάθε φορά, ενώ τα άλλα δύο κάνουν ένα διάλειμμα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top