Φθινόπωρο: Επίσημη έναρξη την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου - Ισημερία μέρας νύχτας

Στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί σε τέσσερις μέρες

Στην Κίνα, αυξάνονται οι πωλήσεις των «Μοoncake» (κέικ φεγγαριών), τα οποία παρασκευάζονται παραδοσιακά πριν την έναρξη των φθινοπωρινών φεστιβάλ, που φέτος ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου -  βίντεο ΑΡ

Αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο, αύριο Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 (ώρα Ελλάδας), καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top