Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί τον τερματισμό των ερευνών

«Τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στην ΕΕ για την θέση που πήρε υπέρ της Ελλάδας σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μέρκελ: Είμαστε με την Ελλάδα - Η Ε.Ε. οφείλει να τη στηρίξει

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει τη γεωλογική εξερεύνηση στη Μεσόγειο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις εργασίες γεωλογικής εξερεύνησης στη Μεσόγειο θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δένδιας: Ομόθυμη συμπαράσταση και στήριξη στην Ελλάδα από την ΕΕ

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ ανέφερε χαρακτηριστικά: «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχει το δικαίωμα της ΕΕ να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας.

Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά Τουρκίας που δρομολογεί η ΕΕ

Καλούμε την ΕΕ και τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δε μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις.

Μπορέλ: Στο πλευρό Ελλάδας - Κύπρου οι 27 της ΕΕ – Προετοιμασία κυρώσεων

Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας η ΕΕ οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της , θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους.

Aν η Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top