Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά Τουρκίας που δρομολογεί η ΕΕ

Σκληρά οικονομικά μέτρα, απαγόρευση δανεισμού ή και ταξιδιών! 


Σκληρά μέτρα που θα στοχεύουν στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας (και όχι μόνο)  δρομολογεί η ΕΕ μετά τη συνεδρίαση των 27  ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. 

Μπορέλ: Στο πλευρό Ελλάδας - Κύπρου οι 27 της ΕΕ – Προετοιμασία κυρώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες στο  έγγραφο επιλογών που παρουσιάστηκε προφορικά από τον Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του προς υποβολή σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, την επιβολή των οποίων θα κληθεί να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής στις 24- 25/9, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις στην περιοχή:  

Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει τις ανακοινώσεις Μπορέλ για την Τουρκία

1.     Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2.     Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3.     Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4.     Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5.     Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6.     Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7.     Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

 

Β. ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέρκελ: Είμαστε με την Ελλάδα - Η Ε.Ε. οφείλει να τη στηρίξει

1.     Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου. 

2.     Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3.     Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4.     Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top