Αναδίπλωση από Τουρκία: Αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis

Το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis  στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Δένδιας: Σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά η ένταση παραμένει

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: 

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας σταματήσουμε για λίγο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο”».

Μιλώντας μάλιστα ο ίδιος στο CNN Turk δήλωσε:

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: «Όλα υπό έλεγχο. Όλοι να είναι ήσυχοι!»

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο. Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Ο κ. Καλίν παραδέχθηκε ότι υπήρξε παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως οι έρευνες του Oruc Reis  δεν ξεκίνησαν με εντολή Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο όσοον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν αγκυροβολημένο στην Αττάλεια και χθς το βράδυ κινήθηκε προς τα πίσω, προς το λιμάνι. 

Στριμώχνει διπλωματικά την Άγκυρα η Ελλάδα

Πάντως η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάποιον αιφνιδιασμό. Δεν αποκλείει μάλιστα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων να είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού. 

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Με εκθέτεις»

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex για τη διενέργεια ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελορίζου. Η Navtex  μάλιστα έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top