Δένδιας: Σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά η ένταση παραμένει

Καμία υποχωρητικότητα στα δικαιώματά μας - Πρόοδος για ΑΟΖ με Αίγυπτο

Σε σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά τη Navtex της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, αλλά με την ένταση να παραμένει, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.   

Δένδιας προς Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα

«Bλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας.   

Για την αντίδραση της Αθήνας εφόσον η Άγκυρα επιμείνει σε έρευνα με το Ορούτς Ρέις σε   ελληνική υφαλοκρηπίδα,  ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και το έχουν διαχρονικά καταστήσει σαφές προς όλους»,  όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Δένδιας: Ανακοίνωσε ομάδα εργασίας για την προστασία της Αγίας Σοφίας

«Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» τόνισε.

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της»

Για την  τριμερή του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «αυτές οι επαφές συνήθως δεν ανακοινώνονται. Δεν συνιστά μυστικότητα, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για κάθε πλευρά να συζητά ελεύθερα ζητήματα μακριά από το φως της δημοσιότητας», ενώ  επανέλαβε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές και δεν πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Για τις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης  ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εμείς διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου. Έχουμε κάνει πρόοδο, διαπραγματευόμαστε μήνες,  και όταν συμφωνήσουμε θα είναι μια πραγματική συμφωνία που θα φέρνει αποτελέσματα, εν αντιθέσει με τα τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη σχετικά με την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Δεν έχουμε καν αρχίσει πραγματικά να συζητάμε με την Τουρκία. Είναι κρίμα αυτό. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην δικαστική επίλυση της. Αλλά να συζητήσουμε επί των πραγματικών διαφορών: Υφαλοκρηπίδα και θαλάσσια ζώνη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top