Δένδιας: Ανακοίνωσε ομάδα εργασίας για την προστασία της Αγίας Σοφίας

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών

Task Force (ομάδα εργασίας), η οποία θα αταρτίσει άμεσα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και την προστασία του μνημείου της Αγίας Σοφίας, θα δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά από σύσκεψη στο ΥΠΕΞ στην οποία συμμετείχαν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η πρέσβειρα της Ελλάδος στην UNESCO Μαρίας Διαμαντοπούλου, η προέδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνης Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αγία Σοφία: Δε θα πάει στην προσευχή της Παρασκευής ο Ιμάμογλου

Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη σύσκεψη. «Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό. Γι' αυτόν τον λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO», προσέθεσε.

Αγία Σοφία: Τούρκος ιστορικός παρομοίασε τα ψηφιδωτά με πόρνες

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, σκοπός της Ελλάδας είναι να προστατεύσει την πανανθρώπινη αξία του μνημείου και γι' αυτό σκοπεύει να δημιουργήσει ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών. 'Αλλωστε, όπως ανέφερε, την οικουμενικότητα του μνημείου ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

«Καταλήξαμε με την κ. υπουργό στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον -αφού υιοθετήσουμε από κοινού- θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν είναι διμερές, καθώς «η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών», σημειώνοντας πως «αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».

Όπως σημείωσε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού «στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια».

«Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top