Δένδιας προς Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα

Αλληλεγγύη της ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας σε Ελλάδα, Κύπρο - Θλίψη για Αγία Σοφία

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα  έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Εκατερίνα Ζαχάριεβα. «Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση με την ομόλογό του της Βουλγαρίας.  

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με την ΥΠΕΞ Βουλγαρίας τη Δευτέρα στην Αθήνα

Προηγουμένως η κα Ζαχάριεβα  έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι  «αυτή η επίσκεψη είναι μια επιβεβαίωση των ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών», με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας να απαντά ότι «είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι εδώ». 

Ο κ. Δένδιας στη μεταξύ τους συνάντηση ενημέρωσε την κα  Ζαχάριεβα για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παντού στην περιφέρειά της, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη. «Παρά τα σαφή μηνύματα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε  ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας» να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος επισήμανε πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμένει ευαισθητοποιημένη στο μεγάλο αυτό ζήτημα: Το ζήτημα μιας ασέβειας οικουμενικών διαστάσεων απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποσαφήνισε.

Δένδιας: Ανακοίνωσε ομάδα εργασίας για την προστασία της Αγίας Σοφίας

Οι δύο υπουργοί έκαναν και μια αποτίμηση της πορείας των όσων συμφώνησαν οι δύο χώρες τον Φεβρουάριο στην Αλεξανδρούπολη, στο 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπορίσοφ.

Ζαχάριεβα: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Βαθιά θλίψη για την Αγία Σοφία

Την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσον αφορά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η  υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας η οποία διαμήνυσε ότι τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να τηρούνται, καθώς και οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή και όλη την ΕΕ. 

Η κα Ζαχάριεβα  εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας   ότι πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιου ιστορικού συμβολισμού, το οποίο μαρτυρά τον διάλογο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. «Επιμένουμε να διαφυλαχθεί η οικουμενική, ιστορική αξία του μνημείου αυτού, ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO»  διαμήνυσε η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top