Μέρκελ σε Ερντογάν: «Με εκθέτεις»

Όσα είπε στον Τούρκο πρόεδρο για τη Navtex στο Καστελόριζο

Έντονη φέρεται να ήταν η τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την έκδοση της Navtex η οποία δέσμευε μια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες από το Oruc Reis

«Με εκθέτεις» φέρεται να του είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής. 

Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη «δείχνουν» ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Διαψεύδει το Βερολίνο ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους η καγκελάριος φέρεται να κατέστησε σαφές στον Ερντογάν πως είναι στο χέρι του, εφόσον σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα να μπορέσει η χώρα του να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο με την Ευρώπη. 

Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεμήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. 

Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης αξιολογεί ως πολύ θετική την παρέµβαση της Γερµανίδας καγκελαρίου, η οποία µετά την επικοινωνία που είχε µαζί του τηλεφώνησε και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ό Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαρκείς επαφές με ξένους ηγέτες, ώστε να διατηρήσει σε εγρήγορση την ΕΕ για παν ενδεχόμενο. 

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν τις λέξεις «ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και ετοιµότητα» και τις συνοδεύουν µε την πεποίθηση ότι η αφύπνιση της Ευρώπης είναι ταχεία απέναντι στα σχέδια Ερντογάν για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μέρκελ και Μακρόν έχουν ανοιχτά εκφράσει ότι βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που απέδειξαν και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top