Διαψεύδει το Βερολίνο ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου

Επιβεβαιώνεται η μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ

Γερμανικά δημοσιεύματα διαψεύδουν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου και αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. 

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία δεν συμμερίζονται τις φήμες περί οριακής κατάστασης, επισημαίνουν όμως ότι τα πράγματα είναι σοβαρά στο Αιγαίο.

Χθες σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild υποστήριζε ότι μετά από παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ αποτράπηκε την Τρίτη στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ: Την ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις

Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δήλωσε: 

«Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top