Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ

Επικράτησε με μικρή διαφορά του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE

Νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία,οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού (ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου), αναδείχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του οποίου ηγείται, το οποίο επικράτησε με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησαν οι εκλογές εν μέσω κορωνοϊού

Με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%. Η «πρωτιά» του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έχει «κλειδώσει» καθώς δεν είναι πιθανή η ανατροπή του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.
Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%. 

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών  

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, τα γκάλοπ το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.
Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.

Μητσοτάκης: Να σεβαστεί η Βόρεια Μακεδονία τις δεσμεύσεις της

Το πιθανότερο σενάριο με τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ 

Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.
Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών έγινε με πολλά προβλήματα, καθώς αργά χθες το βράδυ είχε διακοπεί η λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής. Η χθεσινή ψηφοφορία πάντως εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51%.

Ζάεφ: Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον 

Την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες. 
«Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές «όχι» στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top