Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία. Οι νοσούντες και τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση ψήφισαν τη Δευτέρα, ενώ όσοι πάσχουν άπο άλλα χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι των οίκων ευγηρίας καθώς και οι φυλακισμένοι ψήφισαν την Τρίτη. Σήμερα, Τετάρτη, είναι η ώρα να ψηφίσει το γενικό κοινό.
Στην εκλογική αναμέτρηση της γειτονικής χώρας συμμετέχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Βουλής.
Παρά το διαχρονικά πολωμένο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η προεκλογική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πιο περίεργη από όλες.
Αν κάποιος δεν παρακολουθούσε τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, μάλλον δε θα γνώριζε ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές, καθώς η πανδημία επισκίασε τα πάντα. Ο κορωνοϊός, όπως ήταν φυσικό, έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών, εξαιτίας της μακρόχρονης απομόνωσης, αλλά και η οικονομία της μικρής βαλκανικής χώρας έχει πληγεί σημαντικά.
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Βόρεια Μακεδονία μετά τα 120 κρούσματα σε 24 ώρες
Τώρα αναμένεται να επηρεάσει ίσως και καθοριστικά και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο μεγάλες σλαβομακεδονικές παρατάξεις, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται να διχάσουν τις ψήφους των πολιτών.
Παρ’ όλ ‘ αυτά, κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει, αφού η προσέλευση των πολιτών μπορεί να είναι μειωμένη από τον φόβο της πανδημίας, και έτσι το αποτέλεσμα να μην είναι αναμενόμενο.
Ο ρόλος των αλβανικών κομμάτων
Πάντως, είναι σχεδόν σίγουρο πως κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων, ώστε να αποκτήσει την αυτοδυναμία.
Την εξίσωση λύνει κατά κανόνα ο αλβανικός παράγοντας: ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα συμμαχούν με το νικητή. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού.
Από αυτά, δύο φαίνεται να έχουν πιθανότητες εκλογής. Το πρώτο είναι το DUI του Αλί Αχμέτι και το δεύτερο η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" του Ζιγιαντίν Σέλα. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ζόραν Ζάεφ, πιθανολογείται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, αφήνοντας εκτός κυβερνητικού σχηματισμού το DUI μετά από 17 χρόνια.
Μητσοτάκης: Να σεβαστεί η Βόρεια Μακεδονία τις δεσμεύσεις της
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Όπως είναι λογικό, η Συμφωνία των Πρεσπών πρωταγωνίστησε στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα «οφέλη»: την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του, ο Μιτσόσκι χρησιμοποίησε την ίδια συμφωνία, αλλά αντίστροφα, καταγγέλοντάς την.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE αρνήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αποκαλέσει τη χώρα με το νέο της συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Συνέχισε να την ονομάζει «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τί θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.