Αγιά Σοφιά: Φιέστα Ερντογάν με δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες

Ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινο χαλί για την προσευχή

Φιέστα για τις 24 Ιουλίου, ημέρα που υπογράφτηκε η συνθήκη της Λωζάννης, ετοιμάζει ο Ερντογάν, οπότε και θα γίνει η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, η οποία θα μετατραπεί σε τζαμί. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις, έστειλε τον επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρλίας, Αλί Ερμπάς και τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της χώρας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, στην Αγία Σοφιά, ώστε να δώσουν οδηγίες για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί. 

Κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις ζητά η Ελλάδα

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν προχώρησε στον διορισμό δύο ιμάμηδων και τεσσάρων μουεζίνηδων, οι οποίοι θα προΐστανται των μουσουλμανικών προσευχών. Οι προσευχές αυτές θα γίνονται πέντε φορές την ημέρα, ενώ ολημερίς θα απαγγέλλονται εδάφια από το Κοράνι. 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα θα τοποθετηθεί χαλί, 14.000 τ.μ. που έχει παραγγείλει ο Σουλτάνος από τον Ιούνιο και πλήρωσε η τουρκική προεδρία. Επίσης ο Ερμπάς τόνισε πως δε θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας. 

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Δικαίωμά μας»!     

Οι τουρίστες θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς να καταβάλουν εισιτήριο στην Αγία Σοφία και να βλέπουν συγκεκριμένες ώρες τα ψηφιδωτά, ενώ θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις για να μην πλησιάζουν το χώρο όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή. 

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες επισκέπτες από μουσουλμανικές χώρες ετοιμάζονται να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να λάβουν μέρος στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τέμενος. 

Αγία Σοφία: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί    

Δημοσίευμα της Hurriyet, αναφέρει επίσης ότι οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. 

Θα τοποθετηθούν στην Αγία Σοφία ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν όταν θα γίνεται η προσευχή και τα χαλιά θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς έτσι ώστε να μην είναι ορατές από τους μουσουλμάνους που μπαίνουν στο ναό για να προσευχηθούν οι αγιογραφίες. 

Αγιά Σοφιά: Παραλήρημα στην Τουρκία, οργή στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του στο ΒΒC και το TRT World υποστήριξε ότι οι εικόνες και τα ψηφιδωτά θα παραμείνουν «ανέγγιχτα» για να τα βλέπουν οι επισκέπτες όλων των θρησκευμάτων, ενώ υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα της Τουρκίας υποστήριξαν την απόφαση επαναφοράς του καθεστώτος του τζαμιού για την Αγία Σοφία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top