Κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις ζητά η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αγιά Σοφιά: «Ο Ερντογάν προκαλεί όλον τον Δυτικό κόσμο»

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας, θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Θεριεύει» η θύελλα αντιδράσεων κατά Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά 

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο Δείπνο των ηγετών, αλλά και σε τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου. Η Τουρκία παραμένει τυπικά υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και παρότι τα περισσότερα κεφάλαια έχουν παγώσει, η διαδικασία δεν έχει διακοπεί. 

Υπάρχει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση και τη βίζα, θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Τουρκία, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα της συμφωνίας για το προσφυγικό και σε τι επίπεδο θα ανανεωθεί. 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις η μετατροπή

Στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θεωρούνται ως οι μόνες που θα πιέσουν τον Ερντογάν, την στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τελική έκβαση της συζήτησης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών ξεκινά ο Μητσοτάκης

Παράλληλα,  τηλεφωνικές επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών και ομολόγους του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Ανάλογες επαφές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών της Ένωσης όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ.

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Δικαίωμά μας»!     

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, με την απόφαση για την Αγία Σοφία να δείχνει ότι η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, παρά την πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν. Στους συνομιλητές του αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι δεν μιλάμε πλέον για ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά για ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Αγία Σοφία: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί    

Την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις με τον κ. Μητσοτάκη και οι δύο χώρες να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top