Αγιά Σοφιά: Παραλήρημα στην Τουρκία, οργή στην Ελλάδα

Θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της χώρας μας  

Οργή και διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά προσβάλλοντας τον οικουμενικό θρησκευτικό της χαρακτήρα.  Εθνικιστικό παραλήρημα  επικρατεί πλέον έξω  από το παγκόσμιο μνημείο του Χριστιανισμού ύστερα από την απόφαση του Ερντογάν. 

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Ερντογάν

Μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο και  35 χρόνια μετά την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, ο Ερντογάν  ανακοίνωσε με θράσος ότι γίνεται τζαμί.

«Όπως όλα τα άλλα τζαμιά μας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους ή αλλοδαπούς, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους. Η Αγία Σοφία, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς με πιο ειλικρινή  και πιο μοναδικό τρόπο» δήλωσε ο Ερντογάν. 

  Αγιά Σοφιά: Το διάγγελμα Ερντογάν - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να βάλουν χαλί για προσευχή, να κρύψουν τα ψηφιδωτά με κουρτίνες και να σκοτεινιάσουν τον ναό για να  αρχίσουν τις προσευχές μέσα στον Ναό σε λίγες μερες.

 «Ολοκληρώνοντας γρήγορα τις προετοιμασίες, σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 με προσευχές της Παρασκευής» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.   

ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καταδίκασε με οργή  την απόφαση του Σουλτάνου

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ξεκίνησε γύρο διεθνών επαφών  με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στον Ερντογάν.

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο
 

Συνεχίζεται ο σάλος στην Ελλάδα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί 

Διεθνή ενημέρωση από την κυβέρνηση και κυρώσεις από την Ευρώπη ζητά η αντιπολίτευση.
 
 

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας
 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε αμέσως χθες βράδυ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και χαρακτήρισε ιερόσυλη ενέργεια και βεβηλωση, την αποφαση του Τούρκου προέδρου.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

 

Έντονη ήταν η αντίδραση εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου της χώρας.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, δήλωσε:  

«Βαθιά θλίψη και απογοήτευση για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τα οικουμενικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και τις πολιτικές αποφάσεις. Ανήκουν στην ανθρωπότητα. Ελπίζω το αυστηρό μήνυμα της UNESCO για την ανάγκη διαλόγου να εισακουστεί από το τουρκικό κράτος. Μόνο ο σεβασμός της ιστορίας κάθε λαού και μνημείου μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο με αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη». 

Η Έλένη Γλύκατζη- Αρβελέρ ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Έγινε η δεύτερη Άλωση της Πόλης.  Αν ανακαλύψω ότι δάκρυσαν τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς  δε θα εκπλαγώ»   

Ο Νομπελίστας τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ δήλωσε ότι εκατομμύρια τούρκοι που πιστεύουν στο κοσμικό κράτος νιώθουν ντροπή με την απόφαση του σουλτάνου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top