Αγιά Σοφιά: Το διάγγελμα Ερντογάν - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Ικανοποιημένη η τουρκική πολιτική ηγεσία

Δείτε στο βίντεο της ΕΡΤ1 απόσπασμα από το διάγγελμα Ερντογάν για την Αγία Σοφιά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στις 20:53 το διάγγελμα του προς τον τουρκικό λαό μετά από την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί και τόνισε ότι η πρώτη προσευχή θα γίνει στις 24 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, έξω από την Αγιά Σοφιά, συγκεντρωμένοι Τούρκοι κάνουν προσευχή.

Αγία Σοφία: Κόσμος πανηγυρίζει με λάβαρα για την μετατροπή της σε τζαμί

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 24 Ιουλίου θα είναι όλα έτοιμα, ώστε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τζαμί.

Θλίψη για την Αγιά Σοφιά: Άνοιξε ο δρόμος για να γίνει τζαμί

«Η προετοιμασία για να αλλάξει η Αγιά Σοφιά θα κρατήσει μέχρι και 6 μήνες, ενώ το μνημείο θα το επισκέπτονται και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αγία Σοφία: Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν κι ευχήθηκε... «Καλορίζικο»

Επίσης, κατά την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς. Σχεδιάζουμε να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Μενδώνη για Αγιά Σοφιά: Αποτέλεσμα της βούλησης Ερντογάν η απόφαση

Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη ώρα του διαγγέλματος

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Δένδιας: Παγκόσμια πρόκληση η απόφαση για την Αγιά Σοφιά    

Ικανοποίηση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας 

Ικανοποίηση εκφράζει η τουρκική πολιτική ηγεσία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή ήταν αίτημα πολλών χρόνων χωρίς υποχώρηση, προσθέτοντας ότι «Η δίκαιη και νόμιμη προσδοκία του τουρκικού έθνους βρήκε ανταπόκριση. Η θέληση είναι του έθνους, η απόφαση της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ ανέφερε ότι «Σήμερα είναι γιορτής μιας γενιάς που πέρασε τις νύχτες στην αυλή της Αγίας Σοφίας για να διαφυλάξει την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή που έκλεισε μια εποχή ανοίγοντας μια άλλη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top