Αναθεωρεί η Ιαπωνία: Δεν εγκρίνει αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό

Προκαλεί γενετικές ανωμαλίες

Η Ιαπωνία βγήκε από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης / Reuters

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου «Avigan», γνωστού επίσης με την ονομασία φαβιπιραβίρη, το οποίο παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp., για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η διαδικασία προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Κορωνοϊός: Πέντε πειραματικά εμβόλια σε εξέλιξη... με προοπτικές

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ήλπιζε πως το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της πανδημίας αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητα του και η ασφάλεια της χρήσης του.

Όμως οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κιόντο μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το «Avigan» είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πότε θεωρεί ότι θα λάβει έγκριση του ιαπωνικού οργανισμού φαρμάκων το σκεύασμά της.

Το ενδιαφέρον για το «Avigan» είχε αυξηθεί εκθετικά τον Μάρτιο, όταν Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την κορωνοϊό. Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του «Avigan» καθώς προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη ζητήσει από τη Fujifilm να τριπλασιάσει το εθνικό απόθεμα του φαρμάκου, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε το 2014 για περιπτώσεις βαριάς γρίπης, ενώ υποσχόταν πως θα προχωρήσει σε δωρεές ποσοτήτων του σκευάσματος αυτού σε άλλα κράτη, αν της το ζητούσαν.

Κορωνοϊός: Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν το πρώτο εμβόλιο

Μέχρι σήμερα, εξαιτίας των παρενεργειών του, το «Avigan» δεν διατέθηκε ποτέ εμπορικά. Δεκάδες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τον ιό και εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη.

Ένα από τα υποψήφια εμβόλια είναι αυτό που αναπτύσσουν η εταιρεία βιοτεχνολογίας και φαρμάκων AnGes Inc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οσάκας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei τη Δευτέρα, η AnGes ετοιμάζεται να αρχίσει κλινική δοκιμή του εμβολίου αυτού τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε αρχικά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top